De Jeugd van Vroeger speelt ‘Het schilderij van tante Henriëtte’

Het schilderij van tante Henriëtte

Vier keer volle bak in ’t Tejaterke
De Jeugd van Vroeger laat je lachen

Het werd aangekondigd als een thrillerachtig blijspel, ‘Het schilderij van tante Henriëtte’. Het bleek gelukkig meer blijspel dan thriller, want bij een voorstelling van De Jeugd van Vroeger moet vooral gelachen worden.

Zonder andere spelers tekort te willen doen, mag je toch stellen, dat de beide hoofdrolspelers, Jan van Kuik en Maria van Kollenburg, de dragers zijn in dit verhaal. Maria van Kollenburg zet een niet al te slimme huishoudster neer, wat haar met haar mimiek en voorkomen uitstekend lukt. En Jan van Kuik is als butler haar tegenspeler, die ook kan rekenen op een jaarlijks vaste kern van fans uit Best.

Henriëtte van Stoetenberg is overleden. Een wereldvreemde, stinkend rijke vrouw, die ergens ver weg woont, met haar butler en huishoudster, verstoken van alles wat je in de moderne tijd mag verwachten. Haar vermogen moet verdeeld worden onder vier nazaten, twee neven en twee nichten, die allemaal als vliegen op de stront op de erfenis afkomen.

Maar zo gemakkelijk gaat dat niet; het blijkt, dat tante Henriëtte is vermoord! De neven en nichten moeten, willen ze aanspraak maken op de erfenis, haar moord oplossen. De rechercheur van politie en zijn assistente vertrouwen in het begin niemand van de aanwezigen. Om iedereen te kunnen spreken, komen zij midden in de nacht in de villa van de overledene en dan begint het grote speuren; wie zal toch die arme mevrouw hebben willen vermoorden? De neven en of nichten, of toch de eigen butler en huishoudster.

En zo rijgen de gebeurtenissen zich aan elkaar.
In een keurig verzorgd decor, wat enigszins gedateerd aandoet, worden spelletjes gespeeld om de tijd door te komen.

De één na de ander ontvlucht het huis, want het schijnt er flink te spoken.
Op het laatst zijn alle neven en nichten weer weg en kan tante Henriëtte met een gerust hart weer tot leven komen.