Klok- en peelmuseum, Asten ( € 46,00 p.p.) INSCHRIJVEN MOGELIJK

Van 18 oktober 2022 12:45 tot 18 oktober 2022 19:45
Bij Asten

Hoe zien de middag en de vroege avond er ongeveer uit:

- 12.45 uur Instappen in Best den Ekker, 13.00 uur instappen Wilhelminaplein.
- 13.10 uur Vertrek vanuit Best waarna we via een leuke route naar Asten rijden.
- 14.00 uur Verwachte aankomst in Asten en rondleiding door het museum.
- 16.30 uur Als iedereen is uitgekeken stappen we weer in de touringcar om op weg te gaan naar Deurne.
- 17.00 uur Verwachte aankomst in Deurne waar we deze dag af gaan sluiten met een goed verzorgd 3-gangen diner.
- 19.00 uur Na het diner is het tijd voor de laatste kilometers terug naar het opstappunt in Best.
- 19.45uur Verwachte aankomst in Best.

Het Museum Klok & Peel werd in 2014 uitgeroepen tot Nederlands Museum van het Jaar en in 2015 door de ANWB tot leukste uitje van Noord-Brabant. Een interessant museum om te bezoeken om zo bij de tijd te blijven!.

Het museum is gericht op twee thema's: het eerste is klokken en beiaards. Hiervan bezit het de grootste collectie ter wereld. Nog voor de binnenkomst is een klokkenspel te horen vanuit de museumtuin. Het museum beschikt over de omvangrijkste bibliotheek en documentatie ter wereld op het gebied van klokken. Bij het Museum Klok en Peel worden we opgewacht door gidsen van het museum. De gidsen nemen ons mee op een ontdekkingstocht door het museum. Tijdens de rondleiding is er gelegenheid voor de deelnemers om zelf de klokken te luiden, op het carillon te spelen en de werking van de meest bijzondere uurwerken te ontdekken

In het museum wordt ook aandacht besteed aan het klokkengieten en klokkenluiden. Er worden klokken en bellen getoond uit de gehele wereld, van Europa, Amerika en Afrika tot diep in Azië. Een aantal klokken in het museum dateert van voor onze jaartelling. Daarnaast staan beiaardklavieren opgesteld en zijn ze te horen in een videopresentatie. Er zijn vier werkende klokkenspelen.

Het tweede thema is de natuur- en cultuurhistorie van de Peel, de regio op de grens van Noord-Brabant en Limburg waar Asten zich bevindt. Met de Peel als een van de thema's begint de tijdlijn van het museum miljoenen jaren geleden. Die tijd uit de voormalige Peel aan zee wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van fossielen en paleontologie. Onder de vondsten uit het gebied bevinden zich in het museum een levensgroot mammoetskelet en een gouden helm. De geschiedenis van de Peel wordt getoond in een film.

Buiten het museum komen beide collecties in de kruidentuin en klankentuin als het ware samen. De tuin van het museum is een oase van rust. Een ideale plek om tussen het bezoek aan de tentoonstellingen even te genieten van de natuur. Onderwerpen die in de tentoonstelling zijn verwerkt komen deels terug in de tuin.

Het museum richt zich daarnaast ook op duurzaamheid en werkt daarin onder meer samen met de Technische Universiteit Eindhoven. Twee daken van het museum zijn bedekt met vegetatie en er zijn twee zonnecentrales. Binnen wordt alleen gebruik gemaakt van spaar- en ledverlichting. Verder is er nog een bodemwaterproject en een installatie voor koude-/warmteopslag. Het is daardoor een van de groenste musea van Nederland.

Als u even wilt uitrusten kan dit o.a. op het terras van het museum.

asten1   asten2 asten3

 

   

© 2022 KBO Best | Website gerealiseerd door Yolknet