Toneel


Toneel
Klucht van 2018: ‘Pak de koffer maar weer uit, schat!’

 
Onze toneelclub ‘De Jeugd van vroeger’ heeft zich met haar uitvoeringen van het blijspel “Pak de koffer maar weer uit, schat!’ weer van haar beste kant laten zien.
Met veel energie en plezier werd het blijspel uitgevoerd. Dat voelde het aanwezige publiek direct en maakte dat iedereen vanaf het begin met volle teugen genoot.
Het kan niet anders dan dat in de vele repetities die aan de daadwerkelijke uitvoeringen vooraf gingen natuurlijk serieus geoefend moest worden, maar ongetwijfeld hebben de spelers de nodige voorpret gehad. Het voelde allemaal goed. Iedereen had een rol die bij hem of haar paste en speelde die voortreffelijk, niemand uitgezonderd. Complimenten ook voor de regisseur, want ga er maar aan staan om met een dergelijke ‘jeugd’ alles toch in goede banen te leiden. De voorstellingen waren zowel op donderdagmiddag, vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond in ’t Tejaterke. Een volle zaal bij elke uitvoering! Daar wordt weer eens mee bewezen dat uitvoeringen van onze toneelclub breed worden gewaardeerd in Best.
Dit alles was natuurlijk alleen mogelijk door de logistieke en facilitaire ondersteuning en de sponsoren. Van decorbouwers tot onze vrijwilligers bij de toegang en de uitgifte van drankjes. Een geoliede machine waarbij de sponsoren hebben gezorgd voor de ‘olie’.. Allemaal hartelijk dank voor jullie inzet/bijdrage.
Onze KBO is bijzonder trots op onze geweldige toneelclub en wij kijken al reikhalzend uit naar hun volgende uitvoering.

Pak de koffers maar weer uit schat 2018
« 2 van 4 »

 
terug | home | top


Toneel
Klucht van 2017: ‘Van je familie moet je het hebben’

 
Ruzie binnen de familie is voor veel mensen herkenbaar, vaak uit de eerste. Ruzie om een erfenis evenzo. Wellicht daarom dat toneelschrijvers de familieruzie zo vaak tot onderwerp kiezen. Want van een familieruzie kan je natuurlijk prima een drama maken. Maar ook evengoed een klucht want afspiegeling van slechte eigenschappen kan maar al te hilarisch uitpakken.
 
Zo ook in het stuk “Van je familie moet je het hebben” dat afgelopen donderdag, vrijdag en weekend is gespeeld door “De Jeugd van Vroeger”. Dit toneelgezelschap is een van de vele culturele activiteiten van de KBO Best en mag als zodanig op een grote achterban rekenen. KBO Best telt tenslotte ruim 1600 leden. De voorstellingen waren dan ook allemaal uitverkocht.
 
Het blijspel dat “De Jeugd van Vroeger” op de planken bracht, gaat over een familie waarvan zojuist de steenrijke moeder is overleden. Als gieren verzamelen zich de kinderen en verdere familieleden in de villa van de overledene. De onderlinge liefde staat op een sober niveau en de ruzies over wat eenieder zal krijgen beginnen al, terwijl het lijk nog boven de grond staat. Een aangetrouwde lapzwans van een schoonzoon heeft de inventaris zelfs al bijna versjacherd. De enige kleindochter, die grote kansen op een fors deel van de erfenis worden toegedicht, wordt door haar moeder in de armen van een vermeend rijke klaploper gedreven. Zij ziet nog net op tijd het licht.
 
Dan komen twee testamenten, natuurlijk strijdig aan elkaar op de proppen. En dan komt er ook nog eens een zeer verrassende ontknoping. Regisseur Jeroen van den Boom heeft met “De Jeugd van Vroeger” een prima werk afgeleverd. Er werd goed en tekstvast gespeeld. Ook met de nodige vaart, want dat is erg belangrijk bij zo’n klucht waarbij de ene sneer na de andere door de lucht vliegt.
 
Het publiek vermaakte zich uitstekend en er werd volop gelachen. De humor krijgt nu eenmaal een extra dimensie als die binnen zo’n stuk neergezet wordt door familie of kennissen. Wat dat betreft is de KBO Best toch net een grote familie.
 
 
Speelde “De Jeugd van Vroeger” eertijds in de Prinsenhof, de verhuizing naar het Tejaterke heeft het niveau duidelijk goed gedaan. Decor, geluid en licht waren prima verzorgd, terwijl niets verloren ging van de intimiteit tussen cast en publiek die altijd kenmerkend voor “De Jeugd van Vroeger” is geweest.

 
terug | home | top