Dagtrip naar ‘De Porseleyne Fles’ te Delft

Dagtrip naar `De Porseleyne Fles` te Delft

Deze gedachte deelde ik op 30 augustus met meerderen. Van KBO Best gingen 46 mensen mee om deze oude stad en het Delfts blauw aan een nadere inspectie te onderwerpen. De reis zelf liep op rolletjes onder de geroutineerde leiding van chauffeur Marcel. Keurig op tijd vertrekken, keurig op tijd aankomen. Mooiste momenten van de dag waren het bezoek aan de Porceleyne Fles, een fabriek voor Delfts blauw aardewerk en een rondvaart door de grachten van Delft.
 
In de Porceleyne Fles kregen wij al gauw door, waarom dat handgeschilderde Delfts blauwe aardewerk zo gruwelijk duur is. Handwerk is op zich al duur, maar als je ziet hoeveel tijd en vakmanschap (zeg maar gerust: talent) er bij komt kijken dan snap je waarom een bordje uit de Porceleyne Fles honderden euro’s kost en een op het oog gelijk ogend bordje uit China voor een paar tientjes over de toonbank gaat. Een rare draaiing in de historie trouwens, want Delfts blauw is ontstaan omdat het Chinese porselein van de VOC razend populair was, maar ook razend duur. Dus ging men het in Delft namaken en zijn het nu de Chinezen die Delfts blauw namaken…
 
Op het water van de Delftse grachten konden wij vernemen dat er in Delft behoorlijk wat studenten zitten (een kleine 30.000) en dat die behoorlijk veel bier drinken. Dat vertelde althans onze schipper annex gids. Die was zelf student en leek van wanten te weten. Maar hij vertelde ook vele bijzonderheden over de vaak fraaie oude panden.
 
Op het programma van deze dag stonden ook koffie in Houten, een lunch in Delft en een diner in Tilburg. Het zal u niet verbazen dat er tijdens die gelegenheden heel oud Best de revue passeerde. Want er wordt wat af- en bijgekletst op zo’n tochtje.
 
Willem van Beerendonk