Muziekmiddag in Prinsenhof

Muziekmiddag in Prinsenhof

 

De KBO Best organiseert op 30 juni een muziekprogramma met volksmuziek die haar oorsprong heeft in OostEuropa.

Tijdens deze middag treedt de groep Klezmajeur op met haar programma “Klez la Vie!!!” De muzieksoort begon rond 1760 in landen als Polen en Wit-Rusland en ook landen als Roemenië gespeeld te worden op feesten en bruiloften. In die tijd werd het woord ‘Klezmer’ gebruikt voor de muzikant die de muziek maakte, immers, ‘Kley Zemer’ betekent ‘Instrument van het lied’. En de Klezmorim waren zeer geliefd vanwege de mooie muziek die ze speelden, uitzinnig vrolijk en dansbaar voor feesten, maar ook met een melancholische noot om de tegenslagen en moeilijkheden in het leven een plek te geven. Rond 1960 begon ‘Klezmer’ op de muzieksoort te slaan, en tegenwoordig wordt het gewoonte om van ‘Klezmer muziek’ te praten, wat nogal dubbelop is, want Z’mer betekent muziek. In ons verhaal ‘Klez la Vie!!!!’ vertellen we over een jonge rabbijn die wel veel boekenwijsheid heeft, maar die nog moet leren om daar in de praktijk iets mee te doen.

En dat is kenmerkend voor de Chassidische wijsheid die erachter zit. Geen opgeblazen taal maar daden die herstel brengen en sociaal onrecht aan de kaak stellen. Door meevallers en tegenslagen heen vindt hij uiteindelijk zijn weg en dat betekent feest! De muziek waarmee we het geheel omlijsten geeft inhoud aan het verhaal en laat u kennismaken met de rijke muzikale achtergrond van Oost-Europese muziek, die is beïnvloed door Arabische, Turkse en Griekse muziek, ritmes en toonladders.

Klezmajeur speelt al bijna 14 jaar in dezelfde bezetting op bruiloften, Bar Mitzvah’s, en in theaters en festivals. Ook AZC’s ontbreken niet. Onze muziek is vrolijk en opzwepend en hier en daar beschouwend en melancholisch.
In ons verhaal nemen we u mee door een emotionele achtbaan, waar u uiteindelijk vrolijk weer uitkomt.

De aanvang van het programma is 14.00 uur.

Zaal is open vanaf 13.30 uur.
Kaartjes kosten € 5,00 en zijn bij Cultuurspoor verkrijgbaar vanaf 5 juni.
KBO leden krijgen 50% korting op vertoon van het pasje.

47139 | 05/06/2019 | VERSVANDEPERS