Nieuwsarchief

NIEUWSARCHIEF
Op deze pagina vindt u de artikelen die ouder zijn dan drie maanden

 

 


 

De toponymie van Best

Graag nodigen wij u uit voor de presentatie van het boek “De toponymie van Best”

 

kbo
Programma
 
13.30 Ontvangst met koffie
 
14.00-14.30 Paul Maas/Daniel Vangheluwe met een inleiding over ‘De Toponymie van Best’
 
14.45-15.15 Dr. Vic. Mennen: de toponymie als talige hulpwetenschap bij de studie van de landschapsgeschiedenis en het historisch onderzoek
 
15.30-16.00 Prof. Dr. Frans Theuws met de rol van de toponymie bij archeologisch onderzoek
 
16.15 Uitreiking van het eerste exemplaar aan de heer Hans Ubachs, burgemeester van Best
 
16.30 Samenzijn met borrel
 
Namens deKapellekes, Erfgoedvereniging Dye van Best en de Gemeente Best,
Paul Gondrie, voorzitter deKapellekes
 
Klik hier voor de originele uitnodiging.

 


 

RSO Midden-Brabant en The Best Irish Singers IN CONCERT in Oirschot.

 

kbo
kbo
Op zondag 25 november a.s. geven het RSO Midden- Brabant en “The Best Irish Singers” uit buurgemeente Best een gezamenlijk concert in Sociaal Cultureel Centrum De Enck, De Loop 67, 5688 EW Oirschot. Het concert begint om 14.00 uur. De kaartjes kosten € 11,-.
 
Het RSO-Midden Brabant brengt al meer dan 25 jaar vooral bekende melodieën die speciaal voor dit orkest zijn gearrangeerd door dirigent Maarten Jense. Het orkest, dat bestaat uit ruim 75 muzikanten, brengt zeer mooie en toegankelijke muziek in een mix van stijlen. U hoort stevige swing, licht klassiek, kleurrijke folklore, dixieland, boeiende evergreens en bekende hedendaagse melodieën, waarbij alle instrumenten van dit bijzondere orkest aan bod komen. Dit betekent dat u, behalve van de reguliere orkestinstrumenten, ook kunt genieten van o.a. piano, gitaar, banjo, accordeon en blokfluit. Het orkest trekt al jarenlang volle theaterzalen.
 
The Best Irish Singers is een muzikaal gezelschap dat is opgericht in 2006 in Best. Het bestaat uit 25 enthousiaste zangers en bandleden die, zoals de naam doet vermoeden, vooral Ierse traditionals vertolken in de gezellige sfeer die daarbij hoort. Ze zingen zowel meerstemmig als soms ook met een solist. De begeleidingsband bespeelt vooral typisch Ierse muziekinstrumenten. Het geheel staat onder leiding van de ervaren dirigent Ron Vink. Om zich te verdiepen in de Ierse cultuur en daar ook uitvoeringen te geven is het koor al meerdere keren naar Ierland afgereisd.
 
Natuurlijk zullen beide gezelschappen ook samen te beluisteren zijn.
Het belooft een ontspannen, gezellige middag te worden waarin het publiek wordt meegenomen en ook zelf mee kan doen in een heerlijke sfeer van mooie, toegankelijke muziek en zang. Kom luisteren en geniet mee!!
 
U kunt kaartjes bestellen:
Aan de zaal of via de website van de Enck: www.deenck.nl
Deze site is ook te vinden via de websites van beide verenigingen:
www.rsomiddenbrabant.nl en www.bestirishsingers.nl
 
Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de contactpersonen
Dré Netten, tel:0650203958 (RSO) of Jan van den Bruele tel: 0651819128 (BIS).

 


 

Steviger op de benen en beter in balans!

ThOM-B Cursus ‘Blijf in Balans’ start met een nieuwe groep

 

In samenwerking met WBO, Seniorenraad Best, Ergotherapie BestOirschot, Oefentherapie Cesar Best-Oirschot en Voeding en Dieet Best start ThOM-B (Thuis Onbezorgd Mobiel Best) dit najaar een nieuwe groep voor de cursus Blijf in Balans. Doel: het voorkomen van vallen en verbeteren van de balans in het dagelijks bewegen.
 
Informatiebijeenkomst…
Op 30 augustus 2018, tussen 14.00 en 16.00 uur, vindt er in Bestwijzer een informatiemiddag plaats over de cursus “Blijf in Balans”. U krijgt informatie over de risico’s op vallen, oorzaken van verminderd evenwicht, een veilige (woon)omgeving en hoe de kans op vallen kleiner gemaakt kan worden. Tevens zal een diëtiste het belang van gezonde voeding toelichten. Deelname aan de informatiemiddag is gratis en verplicht u tot niets.
 
 
 
Blijf in Balans…
De cursus Blijf in balans bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 uur. Er worden verschillende testen gedaan, zoals een veilig wonen- en een balanstest. De vierde middag is een herhalingsmiddag waarin de testen en oefeningen opnieuw worden gedaan. Zo ziet u zelf de verbeteringen. Het praktijkdeel bestaat uit oefeningen voor balans en ontspanning, versterkende en losmakende oefeningen voor voeten, enkels en benen, tips bij het lopen en het lopen met stok of rollator. Er worden ook thuisopdrachten gegeven. Elke deelnemer krijgt een cursushandleiding waarin alle informatie nog eens rustig nagelezen kan worden en waarin de oefeningen beschreven staan.
 
Voor wie…
De cursus is bedoeld voor mensen die problemen hebben met hun evenwicht en/of meer moeite met het lopen krijgen. Een goede balans voorkomt vallen en werkt positief door op het welzijn en de gezondheid van ouderen. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe u een veilige (woon) omgeving kunt creëren. Iedere oudere, ook degenen die wel goed ter been zijn, heeft voordeel van deze cursus. Een goede balans werkt tenslotte positief door op het welzijn en de gezondheid en voorkomt daarmee dat ouderen vallen.
 
Door wie…
De cursus wordt gegeven door de professionals van Oefentherapie Cesar Best, Ergotherapie Best-Oirschot (beiden gespecialiseerd op het gebied van valpreventie en aangesloten bij ValNet (www.valnet.info) en Voeding en Dieet Best.
 
De kosten van de cursus, inclusief boek, bedragen € 22,50.
De cursus wordt gegeven op de volgende data:
4 oktober
11 oktober
8 november 2018 van 14.00 uur tot 16.30 uur in Bestwijzer, Zonnewende 173 Best.
 
Aanmelden…
Wilt u meer weten, kom dan naar de gratis informatiebijeenkomst op 30 augustus van 14.00 – 16.00 uur in Bestwijzer. Voor deze bijeenkomst is aanmelden niet nodig. Wilt u zich nu al aanmelden voor de cursus, dan kan dat via het Infopunt van WBO (maandag t/m vrijdag tussen 8.30 tot 12.30 uur) op telefoonnummer 0499-770110.
 
ThOM-B: daar gaat u meer van horen en zien…
Thuis Onbezorgd Mobiel Best (ThOM-B) is een samenwerkings-verband tussen WBO, Seniorenraad Best, Summa College, Ergotherapie BestOirschot, Oefentherapie Cesar Best-Oirschot en Voeding en Dieet Best. Dit samenwerkingsverband is ontstaan uit het project TOM dat vorig jaar heeft gedraaid in Best.
 
Alle partijen hebben de krachten gebundeld om preventieve activiteiten te organiseren waardoor mensen langer in staat zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen. De cursus Blijf in Balans is daar een voorbeeld van. Momenteel wordt hard gewerkt aan de organisatie van, en informatie over andere activiteiten die ThOM-B oppakt. U hoort of leest daar binnenkort meer over.
 
Blijf in balans

 


 

Slecht zien of slecht horen …en dan?

 

Het Gehandicapten Platform Best organiseert een themamiddag met als onderwerpen: “Wat betekent het hebben van een visuele beperking of een gehoorprobleem”.
Mevr. Bianca Spang, Koninklijke Visio Expertise Centrum voor Blinden en Slechtzienden, geeft een overzicht van de meest voorkomende vormen van visuele beperking en illustreert dit met fotomateriaal. Een film toont wat een slechtziende ervaart. Bezoekers kunnen zelf sommige vormen van visuele beperking ervaren door gebruik van speciale simulatiebrillen.
Mevr. Jacqueline Lavrijssen, Nederlandse Vereniging van Slechthorenden, geeft een algemeen overzicht van gehoorproblemen. Verder geeft zij uitleg over de functie en demonstratie van een ringleiding.
Beide presentaties richten zich voornamelijk op ouderen en de naasten van mensen met een visuele- of gehoorstoornis. Er is een overzicht van hulpmiddelen.
Aan het eind van de middag wordt een forumsessie gehouden onder leiding van dhr. Jan Ackermans, oud huisarts uit Best.
De themasessie wordt gehouden woensdag 3 oktober in de Prinsenhof, Hoofdstraat 43. Tijd: 14.00 – 1600 uur. Entreekosten € 2,00. Vanaf 13.30 uur willen wij u graag verwelkomen met een gratis kopje koffie. Kom op tijd, vol is vol!
Het Gehandicapten Platform ijvert voor de aanleg van een permanente ringleiding in de Prinsenhof opdat mensen met een gehoorprobleem ook in staat zijn sprekers te kunnen volgen. Het probleem is de kosten van een dergelijke installatie. In de zaal zal de mogelijkheid worden geboden een donatie te doen om te helpen de financiering van een dergelijke installatie mogelijk te maken. Met onze dank.
 
Graag tot ziens!

 


 

Workshop e-bike en workshop scootmobiel + BROEM dag voor de oudere automobilisten

Georganiseerd door Veiligverkeer Best

 

Donderdag 27 september 2018 organiseert VVN afdeling Best een Scootmobiel Workshop
Aan deze dag wordt medewerking verleend door:
Medewerkers van VVN afdeling Valkenswaard, Patrick Schmidt van Zorgwinkel Best en Patrick van Bommel van van Bommel Optiek uit Hapert.
 
Op verzoek van de Provincie en Gemeente wordt op donderdag 4 oktober 2018 i.s.m. de Fietsersbond de workshop E-bike gegeven
Het doel is: Het geven van voorlichting over het gebruik van de elektrische fiets.
Alle inwoners van Best en omgeving die al een E-bike hebben en zij die er een willen aanschaffen kunnen deelnemen.
 
Beide dagen starten we om 09:15 uur met ontvangst koffie, en eindigen we om 16:00 uur.
Er wordt een gratis lunch verzorgd.
 
 
Vrijdag 26 okt. organiseert VVN-afd. Best weer een BROEM-dag voor de oudere automobilisten.
Zij kunnen dan hun ogen laten testen, de verkeersregels laten opfrissen en een ritje met een rijinstructeur maken. Dit alles vindt plaats in De Kadans van 08.00u tot 14.00u
 
Aanmelden kan via de secretaris
Jan Geraedts: 06233777671

 


 

GeheugenKracht

 

Maakt u zich weleens zorgen over uw geheugen, of over dat van iemand uit uw omgeving? U bent niet de enige.
Daarom is er GeheugenKracht, verzorgd door vrijwilligers van Alzheimer Nederland, afdeling ZuidoostBrabant.
Tijdens de informele bijeenkomsten van GeheugenKracht krijgt u informatie over hoe het geheugen werkt en waardoor problemen kunnen ontstaan. Er is veel ruimte om vragen te stellen, ervaringen en zorgen te delen en U krijgt praktische tips bij milde geheugenproblemen. Het doel van de bijeenkomst is om mensen in de onzekere fase van beginnende geheugenproblemen te informeren en de weg te wijzen. Interesse?
Op maandag 15 oktober 2018 is er van 14.00 – 16.00 uur een bijeenkomst bij Cultuurspoor Best. Raadhuisplein 30-31 Best.
Maximaal 12 deelnemers.
Meldt u zich s.v.p. tijdig aan bij de balie van Cultuurspoor Best. De bijeenkomst is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

 


 

Themabijeenkomst over dementie door de SRB

Boeiende themabijeenkomst over een lastig onderwerp

 

Hoe je mensen kunt boeien en meeslepen over een onderwerp waar je niet zo makkelijk over praat, bleek op de themabijeenkomst op 15 maart in Prinsenhof over dementie, georganiseerd door de SeniorenRaad.
Dat begon al met de eerste spreker, Leo Bisschops, voorzitter van Alzheimer ZO Brabant, die de toehoorders deed opveren met de uitspraak dat mensen met dementie bij ons horen, tussen de gewone mensen, in de winkels, op straat, bij de kaartclub of voetbalclub. waarvan ze al jaren lid zijn. Niet zich terug¬trekken, maar hen erbij blijven houden, mee laten doen in de Bestse samenleving. Zeker nu mensen met dementie steeds langer thuis moeten blijven wonen. En nu hun mantelzorgers, meestal de man of vrouw of de kinderen, gemid¬deld 20 uur per week besteden aan hun naaste en overbelast dreigen te raken. Niet verwonderlijk, want zij leggen de lat voor zichzelf alsmaar hoger. Daarom roemde de spreker o.a. de dagbesteding, de zorgboerderijen waar de mensen met dementie actief bezig kunnen zijn, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan.
 
De tweede spreker, Serge Roufs, dementie-expert, kaderarts psychogeriatrie, gaf een overzicht van allerlei signalen die duiden op beginnende dementie. Hij wees op het belang van een goede diagnose, ook al zijn de mensen met dementie daar zelf huiverig voor, terwijl hun omgeving het allang door heeft. Maar zonder een diagnose krijg je geen geld en dus geen toegang tot zorg en ondersteuning. Hij verbaasde met de uitspraak dat als je geheugenstoornis hebt, maar verder goed functioneert, er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand is. Dat je meer kans hebt op dementie wanneer je ooit een hersen¬schudding hebt gehad, veel alcohol of drugs hebt gebruikt of een hersenoperatie hebt ondergaan, dat klonk aannemelijk. Maar opmerkelijk was zijn uitspraak dat een grote meerderheid van mantelzorgers vrouw is, maar dat de mannen betere mantelzorgers zijn, omdat ze er minder emotio¬neel bij zijn be¬trokken. Want de omgang met een partner met dementie vereist veel tact en begrip. Hij bevestigde dat medicijnen een negatief kunnen werken, men er apathisch of meer gedes¬oriënteerd van kan raken. Een medicatiecheck is dus echt nodig. Wat heel belangrijk is: de psychische begeleiding. Die kan de stress flink verlichten, zowel bij de patiënt als de mantelzorger.
 
De derde spreker, Harry Jannink van de Lionsclub Best Oirschot, liet zien wat er momenteel allemaal gaande is om van Best een dementievriendelijk gemeente te maken, aangestuurd door het Platform Dementie. Hij prees het Alzheimercafé aan, waar elke 4e woensdag van de maand lezingen gehouden worden over allerlei aspecten van dementie, onderling gepraat wordt en ervaringen worden uitgewis¬seld. Op 28 maart gaat het over de dagbesteding. Hij wees op de training die het personeel van winkels en supermarkten nu krijgen in de omgang met mensen met dementie, ook gepland voor men¬sen bij de gemeente en allerlei verenigingen. Hij zette een gedegen plan uiteen voor de komende 2 jaar. Dat begint met een ‘simulatiecabine’ die in april drie weken lang in Best komt te staan, waarin je tijdens een rondgang van een half uur aan den lijve kunt ervaren waar mensen met dementie overal tegenaan lopen, een indringende ervaring. Ook komen er aangrijpende films, theatervoorstellingen en voordrachten over mensen met dementie altijd met een nabespreking met het publiek.
 
Hierna beantwoordden de sprekers de vragen vanuit het publiek. Die waren niet misselijk. “We zien als familie hoe ons vader steeds meer brokken maakt in het verkeer; hoe kunnen we hem uit de auto krijgen, als hij dat zelf niet wil.”. Of: “Hoe haal ik mijn vrouw met beginnende dementie uit de ontkennings¬fase?”. En: “Steeds meer mensen krijgen dementie. Is dat geen signaal dat de mens nu ouder wordt dan zijn natuurlijke levensduur, vanwege allerlei medische ingrepen in zijn leven? Moeten oudere mensen niet meer vrijheid krijgen zelf te beslissen over hun levenseinde in plaats van hun leven te rekken?”. Tot slot een laatste tip: ga naar de site “samendementievriendelijk.nl “voor veel interessante infor¬matie over demen¬tie en de stappen naar een dementievriendelijke gemeenschap.

 


 

Rabobank Clubkas

 

Onder een stralend zonnetje werd bekend gemaakt hoeveel stemmen de 38 verenigingen in Best hadden gekregen. Per stem kregen de deelnemende verenigingen een bedrag van 4,84 euro. Onze KBO Best eindigde op de vierde plaats en penningmeester Caren Herps nam stralend de cheque met het mooie bedrag van 1026,08 euro in ontvangst. Met dit bedrag kan op korte termijn begonnen worden met het realiseren van een volkstuin met ( grote ) plantenbakken op hoogte. Op deze manier kunnen senioren, die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator, toch nog tuinieren in de vrije natuur. Tevens ontstaat dan een prima mogelijkheid om contacten te leggen met anderen. Op de derde plaats in Best eindigde de Stichting Avondje Uit, tweede werd de Voedselbank en Het Bijna Thuis Huis De Vlinder mocht als winnaar van de Clubactie een bedrag van 3049,20 euro in ontvangst nemen. Harmonie Sint Caecilia ( die dit jaar 90 jaar bestaat) zorgde er muzikaal voor dat de happening een feestelijk tintje kreeg.

 

Rabobank Clubkas 2017
« 1 van 9 »

 


 

Gouden Bruidspaar Wouters

 

In 1988 begon Willy een wol- en handwerkwinkel op de hoek Raadhuisplein en de Hoofdstraat ( op deze locatie zit nu een Osteopaat ). `Toen hoorde ik dat de administratie naar Amsterdam verhuisde ,zag ik het niet zitten elke dag vanuit Best met de trein naar Amsterdam te gaan of te verhuizen. Daarom besloot ik samen met mijn vrouw op 1 januari 1993 een zelfstandig administratiekantoor ( aan huis ) te starten`, vertelt Albert, terwijl zijn vrouw Willy ondertussen laat zien dat Brabantse gastvrijheid ( koffie met iets lekkers erbij.. ) bij haar hoog in het vaandel staat. Het administratiekantoor liep zo goed dat hun oudste zoon in 2004 erbij kwam. In 2009 ging het echtpaar met pensioen en zette de zoon het bedrijf voort in Tilburg. Het echtpaar heeft twee zonen en vier kleinkinderen ( 2 meisjes en 2 jongens). In zijn vrije tijd is Albert tien jaar penningmeester van Vormingscentrum de Wig geweest en in 2009 werd hij penningmeester van de Stichting Zalencentrum Prinsenhof. Vanaf 2016 is hij voorzitter van de zelfstandige Stichting. Willy is ondertussen na haar pensionering zich fanatiek gaan bezig houden met Line Dansen en organiseert samen met anderen de vrije dansavonden op vrijdag en de Countryfeesten op de zondagmiddag, waarbij bekende artiesten optreden. Het Gouden Huwelijksfeest wordt in besloten kring gevierd.

 

kbobest best KBO
kbobest best KBO

 


 

De overheid gaat digitaal. U ook?

 
Werken met de e-overheid
Daarom start er in januari een speciale beginnerscursus ‘Werken met DigiD. De overheid gaat digitaal’: een goed begin van het nieuwe jaar!
 
Cursus
U leert hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente Best. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van uw AOW. Uw belastingaangifte gebeurt voortaan ook al digitaal.
 
DigiD
De overheid vraagt steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel voor de overheid. In de cursus leert u hoe u DigiD kunt aanvragen en hoe u DigiD kunt gebruiken. De cursus duurt vier dagdelen.
 
Seniorweb
U maakt onder begeleiding van docenten van Seniorweb Best in een kleine groep van deelnemers gebruik van computers in CultuurSpoor Best. De docenten zijn speciaal gecerti ceerd voor deze cursus. De cursus is voor inwoners van Best die al wel met internet kunnen omgaan. Deelname kost 20 euro voor 4 bijeenkomsten. U kunt ook uw eigen laptop meebrengen. Wees er wel snel bij, want ‘vol is vol’.
 
Data:
woensdagochtend 10, 24, 31 januari en 7 februari 2018.
Tijd: 10:15-12:15 uur.
Plaats: CultuurSpoor Best – bibliotheek. Kosten: 20 euro (incl. cursusmap)
 
Aanmelden:
mailen naar educatie@cultuurspoorbest.nl of even langskomen bij de receptiebalie in de CultuurBank. Bellen kan ook: 0499-372609.
 

 


 

Zilveren KBO speld Beppie Pluijm

 

Voorzitter Gaston Slagers van KBO Best reikte woensdagmiddag als blijk van waardering een oorkonde ( met zilveren speld) namens KBO Brabant uit aan Beppie Pluijm die eind dit jaar om gezondheidsredenen stopt als organisator van de KBO-kienmiddagen in buurthuis de Kadans.
Hoewel ze werkt met een team van drie vrijwilligers, is Beppie “het aanspreekpunt” voor de wekelijkse kienmiddag.
Toen de opkomst bij het kienen terugliep, maakte Beppie zelf flyers en bracht die rond in het Wilhelminadorp.
‘Vijf jaar lang elke week aanwezig zijn en zorgen dat alles gladjes verloopt ,is op zich al een prestatie`, vertelde voorzitter Slagers tijdens de uitreiking van de oorkonde en de zilveren speld.
`Maar tevens zorgt zij ervoor dat rond de Kerst, Pasen en Sinterklaas het kienen een feestelijk tintje krijgt`. Beppie maakt het kienrooster en één keer per jaar volgt een financiële verantwoording bij de penningmeester van de KBO Best, Caren Herps.
De huur van de Kadans wordt dan, met het geldkistje onder haar arm, afgedragen aan de penningmeester én wat over blijft geeft ze ook af!
Nadat de plechtigheden waren afgerond, wilde de voorzitter samen met de aanwezigen nog even een kopje koffie drinken en had bovendien gezorgd voor een paar vlaaien. Maar resoluut greep Beppie in. `Eerst moeten de kienronden gespeeld worden en daarna ( in de pauze ) is er tijd voor koffie en taart`.
Haar taken worden na dit jaar overgenomen door Truus van Laarhoven.

 

kbobest best KBO
kbobest best KBO

 


 

Openingsrit Riksja

 

De nieuwe Riksja (met elektrische ondersteuning) werd vrijdagmorgen 1 september gepresenteerd aan de Bestse bevolking. De openingsrit, met Wilma en Jos Strik op de zitjes en achter het stuur wethouder en locoburgemeester John Verheijen, ging vanaf het plein voor het Gemeentehuis tussen de waterfonteinen door, via enkele straten in het centrum van Best, naar Campus Westerwind in buurtschap de Vleut. Daar werd de groep, onder aanvoering van John Peeters van Stichting Avondje- Uit en Lisette van Druenen van de Archipel Kanidas/Nazareth, hartelijk ontvangen en onder het genot van een kopje koffie/thee ( met gebak ) werd geconstateerd deze riksja een welkome aanvulling is voor Best. Ondertussen hebben een aantal vrijwilligers al rijervaring mogen opdoen met de riksja. Deze riksja is de afgelopen maand via de crowdfundingactie “Een Riksja – voor- Best” door gulle inwoners van Best bijeengebracht. Hij is bedoeld voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperkingen met beperkte mobiliteit om met hen tochtjes te maken door de natuurrijke omgeving van Best en naar allerlei leuke bestemmingen. Met dit riksja-project is Best tevens deelnemer aan de landelijke actie “Fietsen Alle Jaren” van de fietsersbond. Het motto is: “Een leven lang wind door je haar”. Voor een tochtje met deze riksja kan men zich aanmelden bij de infobalie van Archipel Nazareth, te. 04499-362601 of bij de coördinator van Avondje-Uit, tel. 0499 395109.

 

kbobest best KBO
kbobest best KBO

 


 

Nieuwe cliëntondersteuner WMO stelt zich voor

 

Mijn naam is Ben de Klerk, de nieuwe onafhankelijke cliëntenondersteuner WMO.
In november/december jl. heb ik de opleiding tot onafhankelijk cliëntondersteuner WMO afgerond bij KBO – Brabant. Vanuit de KBO – organisatie ga ik mij inzetten voor alle senioren in Best.
Ik heb een carrière van 45 jaar achter de rug waarvan 25 jaar als zelfstandig ondernemer. Tevens ben ik in die tijd ook altijd maatschappelijk betrokken geweest in bestuurlijke functies bij brancheorganisaties en verenigingen.
Al een kleine 50 jaar woon ik samen met mijn vrouw en ondertussen volwassen dochters in Best. Toch ben ik geen bekende Bestenaar. Mijn zakelijke en maatschappelijke activiteiten speelden zich hoofdzakelijk af in de regio. Zodoende bleef er weinig tijd over voor contacten op lokaal niveau.
Na mijn pensionering heb ik mij wel ruim 10 jaar ingezet voor de Adviesraad Sociale Voorzieningen (ASV) van onze gemeente. Deze adviesraad geeft het college van B & W gevraagd en ongevraagd advies over zaken die de belangen aangaan van mensen die afhankelijk zijn van een gemeentelijke uitkering. Zo kijkt betreffende adviesraad naar nieuwe wetgeving, beleid en uitvoering van de regelgeving. Bijzonder leuk en interessant werk, zeker omdat je belangen van kwetsbare mensen behartigt. Bij dat advieswerk waren raakvlakken met de WMO.
De opgedane ervaring bij de ASV wil ik nu combineren met de opgedane kennis van de WMO – regelgeving tijdens mijn opleiding. Ik ben nu opgeleid en klaar om u te ondersteunen en te begeleiden bij WMO vragen. Ik hoop de komende tijd vele KBO-leden te mogen ontmoeten en nieuwe contacten te leggen zodat u mij steeds makkelijker weet te benaderen. Heeft u vragen of wilt u graag informatie over WMO-zaken, aarzel niet en stuur een mailtje. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
 
Ben de Klerk
Cliëntondersteuner WMO
Telefoon: 06 26973203
Mail: bjjdeklerk@onsbrabantnet.nl

 


 

Nieuws vanuit KBO Brabant

 

Nieuwsbrief KNVG maart 2018
 
Brabantse senioren met eigen huis en klein inkomen klem gezet.
Dit persbericht is vandaag uitgegaan naar de provinciale pers.
Het betreft een bericht over het rondetafelgesprek van KBO-Brabant en PVGE bij de vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer vandaag.
 
Gemeenten helpen bij ondersteuning, maar nog niet voldoende
Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht redzaam zijn.
Als iemand zich bij de gemeente meldt voor …
 
Steeds meer werkende 55-plussers
Het aantal werkende 55-plussers is sinds 2003 bijna verdubbeld.
Het CBS publiceerde onlangs cijfers waaruit blijkt dat in totaal 1,6 miljoen 55-plussers nog aan de …
 
Opinie-artikel van secretaris Gérard Mustert
Op 13 oktober werd zowel in het Brabants Dagblad als het Eindhovens Dagblad
een opinie-artikel gepubiceerd van onze secretaris Gérard Mustert. Ook op de websites …

 


 

Korting zorgverzekeringen via KBO-Brabant

 

VGZ
Leden van KBO-Brabant krijgen bij VGZ 8% korting op de basisverzekering en 5% korting op de aanvullende verzekering.
Leden nemen zelf contact op met VGZ. Telefoonnummer 0900–8490. Geef bij de aanmelding het volgende collectiviteitsnummer door: 11649.
 
IAK
Leden van KBO-Brabant kunnen via IAK een zorgverzekering afsluiten. Leden die voor een IAK basis + aanvullende verzekering kiezen, ontvangen de volgende extra voordelen:
 
■ 8 extra behandelingen voor beweegzorg (fysiotherapie).
■ € 500,– extra vergoeding op eigen bijdrage voor geneesmiddelen.
■ Vergoeding van uw rijbewijskeuring bij de door KBO-Brabant geselecteerde keuringsartsen.
 
 
Eenmalige KBO-Brabant lidmaatschapsbijdrage van € 20,–. Voor meer informatie over de zorgverzekering via IAK kunnen de leden contact opnemen met IAK.
Telefoonnummer 040-2611888. Geef bij de aanmelding het volgende collectiviteitsnummer door: 8086.
 
Zilveren Kruis Achmea
Leden van KBO-Brabant krijgen bij ZKA 8% korting op de basisverzekering, 10% korting op de aanvullende verzekeringen, 10% korting op de tandartsenverzekeringen.
Bovendien krijgen leden bij het afsluiten van de Basis Plus Module of Aanvullend (1, 2, 3 of 4 sterren) het pakket Extra Aanvullend KBO. Aan het gratis pakket Extra Aanvullend KBO zijn de volgende voordelen verbonden:
 
■ Fysiotherapie en oefentherapie Cesar/Mensendieck (artikel 10): maximaal 6 behandelingen per persoon per kalenderjaar bij een door ZKA gecontracteerde zorgverlener.
Hulp aan huis voor verzekerden van 18 jaar en ouder bij ADL uitval na ziekenhuisverblijf (artikel 39): maximaal € 250,– per persoon na verblijf in een ziekenhuis
(afhankelijk van de mate van ADL uitval).
■ Hulp bij mantelzorg (artikel 42):
Maximaal € 250,– per persoon per kalenderjaar voor verzekerden met Aanvullend 2, 3 of 4 sterren.
De vergoeding is afhankelijk van het bedrag dat nodig is voor de noodzakelijke ondersteuning.
■ Lidmaatschap KBO (artikel 48): ZKA geeft een tegemoetkoming in de kosten in het eerste verzekeringsjaar in het KBO lidmaatschap.
Dit geldt voor bestaande en nieuwe leden; maximaal € 20,– per lid.
■ Rijbewijskeuring (artikel 49): ZKA vergoedt de kosten van een rijbewijskeuring; maximaal € 35,–.
Voorwaarde voor vergoeding: de keuring moet plaatsvinden bij een keuringsarts.
ZKA vergoedt niet de kosten van aanvullende medische keuringen, anders dan rijbewijskeuringen.
 
Leden nemen zelf contact op met Zilveren Kruis Achmea. Telefoonnummer 071–7510052 (toets 3 als u een (nieuwe) zorgverzekering wilt afsluiten, wijzigen of opzeggen)
Geef bij de aanmelding het volgende collectiviteitsnummer door: 207000837.

 


 

Jan en Rie van Rooij zijn 60 jaar getrouwd

Rommelkruid zorgt voor de rode kleur van de balkenbrij

 

Eindhovenaar Jan was jarenlang servicemonteur bij de DAF. In 1956 werden ze verliefd op elkaar tijdens de wekelijkse dansavond in het Blauw Boerke Ze zijn getrouwd in het Oude Gemeentehuis ( nu Prinsenhof) en kregen daarna 2 zonen( John en Rob) die vrijgezel bleven en nog regelmatig thuis komen of wonen. `Ik ga nog elke dag naar volkstuin “de Oude Bogten”. Samen met zeven anderen hebben we ruim veertig jaar geleden de volkstuin opgericht. Onze diepvries ligt het hele jaar vol met groenten die we van het eigen land halen. We hebben zelfs een extra diepvries om alles te kunnen bewaren. Zo maken we van de aardbeien jam.” vertelt Jan trots. Het echtpaar is dol op zelfgemaakte zult en balkenbrij. `Speciale kruiden, “rommelkruid”, zorgen ervoor dat de balkenbrij een mooie rode kleur krijgt en door die kruiden smaakt de balkenbrij verrukkelijk` vertelt Rie. Jan kookt graag, dat heeft hij geleerd op de P.I.Z. club bij de Daf. Maar dan wel met eigen aardappelen en groenten van het land. Terwijl Jan op de fiets elke dag naar de volkstuin gaat of met zijn auto gaat rondrijden, is Rie thuis aan het breien of borduren, of met haar scootmobiel op pad. Als echte KBO leden maken ze graag excursies met de bus en nemen ze deel aan de activiteiten van de KBO. Ook genieten ze van de uitstapjes van de Zonnebloem.

 


 

Leo Bisschops, nieuwe voorzitter KBO-Brabant

Een brug slaan tussen mensen die bepaalde kwaliteiten bezitten en mensen die ondersteuning nodig hebben

 

Veel actuele maatschappelijke vraagstukken gaan volgens Bisschops over ouderen. `Denk bijvoorbeeld aan de zorg, pensioenen, dementieproblematiek, leveneindevraagstukken en de rijkstaken die naar de gemeenten zijn gegaan. Als voormalig wethouder Sociale Zaken en Welzijn( tussen 2002 en 2010) en daarna raadslid in Best, maar ook door mijn uitgebreid regionaal en landelijk netwerk, kan ik als adviseur van meerwaarde zijn`. Leo Bisschops ziet zichzelf als bruggenbouwer die verbindingen wil leggen tussen mensen die bepaalde kwaliteiten bezitten en mensen die ondersteuning nodig hebben. `Binnen KBO-Brabant, met zijn driehonderd afdelingen, zitten gepensioneerde juristen, vrijwilligers die andere ouderen helpen met belastingaangiften, het aanvragen van toeslagen, het leren omgaan met de computer. Ook onze vrijwillige WMO-cliëntondesteuners staan elke dag klaar om anderen te helpen, zonder daarbij de regie van de ouderen over te nemen.
Als voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Zuidoost Brabant, heb ik gezien waartoe verbindingen kan leiden. Mensen in het bezit van een oldtimer gaan een dagje uit met mensen met dementie. Een onvergetelijke dag voor beide partijen`. Als bruggenbouwer wil ik me inzetten voor alle ouderen, zodat iedereen meetelt en mee kan doen in onze samenleving`, besluit de ambitieuze nieuwe voorzitter van KBO-Brabant.

 

kbobest best KBO
KBOBEST

 


 

Gezocht: cliëntondersteuner WMO

Individuele belangenbehartiging behoort tot de kroonjuwelen van onze KBO.

 

Individuele belangenbehartiging behoort tot de kroonjuwelen van onze KBO. Daaronder valt ook de cliëntondersteuning WMO. De KBO is op zoek naar versterking van onze cliëntondersteuning WMO bij voorkeur, maar niet noodzakelijk, met een achtergrond in de zorg. De wettelijke taak van een cliëntondersteuner is om náást de hulpvrager te staan in het proces van de aanvraag en de hulpvrager te voorzien van informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. Zo achterhaalt u bijvoorbeel de zorgvraag, licht u de zorgvrager voor over mogelijkheden en onmogelijkheden en desgewenst bent u aanwezig bij het zogenoemde keukentafelgesprek.
Kortom, uw inzet is gericht op het verkrijgen van hulp en/of zorg voor de aanvrager.
De KBO biedt u een (voor u gratis) tweedaagse cursus op Hbo-niveau, periodieke bijscholing, (juridische) begeleiding maar bovenal interessant en voldoening gevend vrijwilligerswerk.
 
Is uw interesse gewekt neem dan vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek met Gaston Slagers tel: 0499-751803 of mail naar gastonslagers@hotmail.com< /h6>

 


 

Maria van Kollenburg Lid in de Orde van Oranje Nassau

 

kbobest best KBO
Maria van Kollenburg, lid van KBO Best én van onze toneelclub, ontving op zaterdag 7 april tijdens de vrijwilligersavond van buurtvereniging de Heikant een Koninklijke Onderscheiding. Maria kreeg die onderscheiding bij gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als bestuurslid.
Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ( LON ). Burgemeester Hans Ubachs reikte deze onderscheiding uit . Naast de activiteiten bij de buurtvereniging is ze een actief en zeer gewaardeerd lid van de toneelvereniging van de KBO. Daarom kreeg ze tijdens de evaluatie van de succesvolle toneeluitvoeringen op woensdag 11 april een mooie bos bloemen, uitgereikt door KBO-Best bestuurslid Gerard Govers.

 


 

Senioren-Yoga start op 20 mei 2018

 

Op zoek naar manieren om te ontspannen en gezond te blijven?
Dan is yoga misschien iets voor jou. Samen met Xenion start KBO Best met 8 proeflessen:Alle lessen in de proefperiode worden gegeven op dinsdagochtend van 10.00-11.00 uur. Speciaal voor de ouder wordende mens is er nu een speciale yogales samengesteld. Voor de deelnemer met fysieke beperkingen kan er zittend op een stoel(stoelyoga) meegedaan worden.
In de les wordt er aandacht besteed aan het soepel houden van het lichaam, aan het ontwikkelen van aandacht voor ontspannen en een gezond leven door middel van oefeningen, ademtechnieken. Het resultaat van een yogales is dat men zich rustig en diep ontspannen kan voelen.
Na de les is er een mogelijkheid voor een gezellig bakkie koffie.

 


 

E-mail adressen eindigen op @OnsBrabantNet.nl

 

Velen van u zullen een aansluiting gehad hebben bij OnsBrabantNet en degenen die een aansluiting hadden moe(s)ten allemaal naar een nieuwe provider. Dat ging niet altijd van een leien dakje (ik spreek uit ervaring). Gelukkig zijn de meeste problemen inmiddels wel opgelost. Waar we nu echter tegen aanlopen zijn de e-mailadressen die niet meer kloppen en dat is heel vervelend want met een verouderd bestand kunnen we niets meer. Toen het midgetgolf van 26 juli niet doorging wilden wij u graag een bericht sturen om u hierover te informeren. De meeste kwamen echter terug omdat de e-mailadressen niet kloppen.
Wij vragen u dan ook om zo spoedig mogelijk uw (nieuwe) e-mailadres door te geven zodat wij onze gegevens aan kunnen passen. Ook als u geen nieuw e-mailadres hebt zouden wij graag van u horen wat uw e-mailadres is, misschien is uw mailadres nog niet bekend bij ons.
 
 
 
Als u op de website van KBO-Best naar het contactformulier gaat en dat invult met in het vak -Opmerkingen/ vragen- uw adres dan kunnen wij ons bestand aanpassen.
 
Onder de inzenders verloten wij een leuke prijs.

 


 

Belasting invulhulpen bedankt!

 

Ook dit jaar hebben de vrijwillige belasting invulhulpen weer hard gewerkt. Ieder jaar helpen zij mensen, die daarvoor in aanmerking komen, om hun belastingaangifte weer tijdig in te dienen. Er staat ondanks het grote team aan invulhulpen dat onze KBO ieder jaar weer op de been weet te brengen toch steeds weer de nodige tijdsdruk op de ketel. Onze vrijwilligers zijn kundig en volgen daartoe opleidingen zodat ze van de laatste ontwikkelingen op belastinggebied goed op de hoogte zijn. Toch is het ieder jaar weer een geweldige prestatie om de ruim 120 aangiftes op tijd in te dienen. Een prestatie van formaat. Namens het bestuur en de leden bedanken wij via deze weg alle vrijwillige belasting invulhulpen, en zij die hen daarbij ondersteund hebben, voor hun enorme inzet. Samen maken zij dat er een team staat waar we als KBO trots op zijn.

 
kbo