Nieuwsarchief


Belasting invulhulpen bedankt! 2018

 

Ook dit jaar hebben de vrijwillige belasting invulhulpen weer hard gewerkt. Ieder jaar helpen zij mensen, die daarvoor in aanmerking komen, om hun belastingaangifte weer tijdig in te dienen. Er staat ondanks het grote team aan invulhulpen dat onze KBO ieder jaar weer op de been weet te brengen toch steeds weer de nodige tijdsdruk op de ketel. Onze vrijwilligers zijn kundig en volgen daartoe opleidingen zodat ze van de laatste ontwikkelingen op belastinggebied goed op de hoogte zijn. Toch is het ieder jaar weer een geweldige prestatie om de ruim 120 aangiftes op tijd in te dienen. Een prestatie van formaat. Namens het bestuur en de leden bedanken wij via deze weg alle vrijwillige belasting invulhulpen, en zij die hen daarbij ondersteund hebben, voor hun enorme inzet. Samen maken zij dat er een team staat waar we als KBO trots op zijn.


 

E-mail adressen eindigen op @OnsBrabantNet.nl 2018

 

Velen van u zullen een aansluiting gehad hebben bij OnsBrabantNet en degenen die een aansluiting hadden moe(s)ten allemaal naar een nieuwe provider. Dat ging niet altijd van een leien dakje (ik spreek uit ervaring). Gelukkig zijn de meeste problemen inmiddels wel opgelost. Waar we nu echter tegen aanlopen zijn de e-mailadressen die niet meer kloppen en dat is heel vervelend want met een verouderd bestand kunnen we niets meer. Toen het midgetgolf van 26 juli niet doorging wilden wij u graag een bericht sturen om u hierover te informeren. De meeste kwamen echter terug omdat de e-mailadressen niet kloppen.
Wij vragen u dan ook om zo spoedig mogelijk uw (nieuwe) e-mailadres door te geven zodat wij onze gegevens aan kunnen passen. Ook als u geen nieuw e-mailadres hebt zouden wij graag van u horen wat uw e-mailadres is, misschien is uw mailadres nog niet bekend bij ons.
 
 
 
Als u op de website van KBO-Best naar het contactformulier gaat en dat invult met in het vak -Opmerkingen/ vragen- uw adres dan kunnen wij ons bestand aanpassen.
 
Onder de inzenders verloten wij een leuke prijs.

 

Senioren-Yoga start op 20 mei 2018

 

Op zoek naar manieren om te ontspannen en gezond te blijven?
Dan is yoga misschien iets voor jou. Samen met Xenion start KBO Best met 8 proeflessen:Alle lessen in de proefperiode worden gegeven op dinsdagochtend van 10.00-11.00 uur. Speciaal voor de ouder wordende mens is er nu een speciale yogales samengesteld. Voor de deelnemer met fysieke beperkingen kan er zittend op een stoel(stoelyoga) meegedaan worden.
In de les wordt er aandacht besteed aan het soepel houden van het lichaam, aan het ontwikkelen van aandacht voor ontspannen en een gezond leven door middel van oefeningen, ademtechnieken. Het resultaat van een yogales is dat men zich rustig en diep ontspannen kan voelen.
Na de les is er een mogelijkheid voor een gezellig bakkie koffie.

 

Maria van Kollenburg Lid in de Orde van Oranje Nassau 2017

 

kbobest best KBO
Maria van Kollenburg, lid van KBO Best én van onze toneelclub, ontving op zaterdag 7 april tijdens de vrijwilligersavond van buurtvereniging de Heikant een Koninklijke Onderscheiding. Maria kreeg die onderscheiding bij gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als bestuurslid.
Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ( LON ). Burgemeester Hans Ubachs reikte deze onderscheiding uit . Naast de activiteiten bij de buurtvereniging is ze een actief en zeer gewaardeerd lid van de toneelvereniging van de KBO. Daarom kreeg ze tijdens de evaluatie van de succesvolle toneeluitvoeringen op woensdag 11 april een mooie bos bloemen, uitgereikt door KBO-Best bestuurslid Gerard Govers.

 
 
 
 
 
 


GeheugenKracht 2018

 

Maakt u zich weleens zorgen over uw geheugen, of over dat van iemand uit uw omgeving? U bent niet de enige. Daarom is er GeheugenKracht, verzorgd door vrijwilligers van Alzheimer Nederland, afdeling ZuidoostBrabant.
Tijdens de informele bijeenkomsten van GeheugenKracht krijgt u informatie over hoe het geheugen werkt en waardoor problemen kunnen ontstaan. Er is veel ruimte om vragen te stellen, ervaringen en zorgen te delen en U krijgt praktische tips bij milde geheugenproblemen. Het doel van de bijeenkomst is om mensen in de onzekere fase van beginnende geheugenproblemen te informeren en de weg te wijzen. Interesse?
Op maandag 15 oktober 2018 is er van 14.00 – 16.00 uur een bijeenkomst bij Cultuurspoor Best. Raadhuisplein 30-31 Best.
Maximaal 12 deelnemers.
Meldt u zich s.v.p. tijdig aan bij de balie van Cultuurspoor Best. De bijeenkomst is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening.

 

Gezocht: cliëntondersteuner WMO 2018

Individuele belangenbehartiging behoort tot de kroonjuwelen van onze KBO.

 

Individuele belangenbehartiging behoort tot de kroonjuwelen van onze KBO. Daaronder valt ook de cliëntondersteuning WMO. De KBO is op zoek naar versterking van onze cliëntondersteuning WMO bij voorkeur, maar niet noodzakelijk, met een achtergrond in de zorg. De wettelijke taak van een cliëntondersteuner is om náást de hulpvrager te staan in het proces van de aanvraag en de hulpvrager te voorzien van informatie, advies en algemene ondersteuning die bijdraagt aan het versterken van de zelfredzaamheid en participatie. Zo achterhaalt u bijvoorbeel de zorgvraag, licht u de zorgvrager voor over mogelijkheden en onmogelijkheden en desgewenst bent u aanwezig bij het zogenoemde keukentafelgesprek.
Kortom, uw inzet is gericht op het verkrijgen van hulp en/of zorg voor de aanvrager.
De KBO biedt u een (voor u gratis) tweedaagse cursus op Hbo-niveau, periodieke bijscholing, (juridische) begeleiding maar bovenal interessant en voldoening gevend vrijwilligerswerk.
 
Is uw interesse gewekt neem dan vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek met Gaston Slagers tel: 0499-751803 of mail naar gastonslagers@hotmail.com

 

Leo Bisschops, nieuwe voorzitter KBO-Brabant 2017

Een brug slaan tussen mensen die bepaalde kwaliteiten bezitten en mensen die ondersteuning nodig hebben

 

Veel actuele maatschappelijke vraagstukken gaan volgens Bisschops over ouderen. `Denk bijvoorbeeld aan de zorg, pensioenen, dementieproblematiek, leveneindevraagstukken en de rijkstaken die naar de gemeenten zijn gegaan. Als voormalig wethouder Sociale Zaken en Welzijn( tussen 2002 en 2010) en daarna raadslid in Best, maar ook door mijn uitgebreid regionaal en landelijk netwerk, kan ik als adviseur van meerwaarde zijn`. Leo Bisschops ziet zichzelf als bruggenbouwer die verbindingen wil leggen tussen mensen die bepaalde kwaliteiten bezitten en mensen die ondersteuning nodig hebben. `Binnen KBO-Brabant, met zijn driehonderd afdelingen, zitten gepensioneerde juristen, vrijwilligers die andere ouderen helpen met belastingaangiften, het aanvragen van toeslagen, het leren omgaan met de computer. Ook onze vrijwillige WMO-cliëntondesteuners staan elke dag klaar om anderen te helpen, zonder daarbij de regie van de ouderen over te nemen.
Als voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Zuidoost Brabant, heb ik gezien waartoe verbindingen kan leiden. Mensen in het bezit van een oldtimer gaan een dagje uit met mensen met dementie. Een onvergetelijke dag voor beide partijen`. Als bruggenbouwer wil ik me inzetten voor alle ouderen, zodat iedereen meetelt en mee kan doen in onze samenleving`, besluit de ambitieuze nieuwe voorzitter van KBO-Brabant.

 

kbobest best KBO
KBOBEST


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Jan en Rie van Rooij zijn 60 jaar getrouwd 2017

Rommelkruid zorgt voor de rode kleur van de balkenbrij

 

Eindhovenaar Jan was jarenlang servicemonteur bij de DAF. In 1956 werden ze verliefd op elkaar tijdens de wekelijkse dansavond in het Blauw Boerke Ze zijn getrouwd in het Oude Gemeentehuis ( nu Prinsenhof) en kregen daarna 2 zonen( John en Rob) die vrijgezel bleven en nog regelmatig thuis komen of wonen. `Ik ga nog elke dag naar volkstuin “de Oude Bogten”. Samen met zeven anderen hebben we ruim veertig jaar geleden de volkstuin opgericht. Onze diepvries ligt het hele jaar vol met groenten die we van het eigen land halen. We hebben zelfs een extra diepvries om alles te kunnen bewaren. Zo maken we van de aardbeien jam.” vertelt Jan trots. Het echtpaar is dol op zelfgemaakte zult en balkenbrij. `Speciale kruiden, “rommelkruid”, zorgen ervoor dat de balkenbrij een mooie rode kleur krijgt en door die kruiden smaakt de balkenbrij verrukkelijk` vertelt Rie. Jan kookt graag, dat heeft hij geleerd op de P.I.Z. club bij de Daf. Maar dan wel met eigen aardappelen en groenten van het land. Terwijl Jan op de fiets elke dag naar de volkstuin gaat of met zijn auto gaat rondrijden, is Rie thuis aan het breien of borduren, of met haar scootmobiel op pad. Als echte KBO leden maken ze graag excursies met de bus en nemen ze deel aan de activiteiten van de KBO. Ook genieten ze van de uitstapjes van de Zonnebloem.

 


 

Korting zorgverzekeringen via KBO-Brabant 2017

 

VGZ
Leden van KBO-Brabant krijgen bij VGZ 8% korting op de basisverzekering en 5% korting op de aanvullende verzekering.
Leden nemen zelf contact op met VGZ. Telefoonnummer 0900–8490. Geef bij de aanmelding het volgende collectiviteitsnummer door: 11649.
 
IAK
Leden van KBO-Brabant kunnen via IAK een zorgverzekering afsluiten. Leden die voor een IAK basis + aanvullende verzekering kiezen, ontvangen de volgende extra voordelen:
 
■ 8 extra behandelingen voor beweegzorg (fysiotherapie).
■ € 500,– extra vergoeding op eigen bijdrage voor geneesmiddelen.
■ Vergoeding van uw rijbewijskeuring bij de door KBO-Brabant geselecteerde keuringsartsen.
 
 
Eenmalige KBO-Brabant lidmaatschapsbijdrage van € 20,–. Voor meer informatie over de zorgverzekering via IAK kunnen de leden contact opnemen met IAK.
Telefoonnummer 040-2611888. Geef bij de aanmelding het volgende collectiviteitsnummer door: 8086.
 
Zilveren Kruis Achmea
Leden van KBO-Brabant krijgen bij ZKA 8% korting op de basisverzekering, 10% korting op de aanvullende verzekeringen, 10% korting op de tandartsenverzekeringen.
Bovendien krijgen leden bij het afsluiten van de Basis Plus Module of Aanvullend (1, 2, 3 of 4 sterren) het pakket Extra Aanvullend KBO. Aan het gratis pakket Extra Aanvullend KBO zijn de volgende voordelen verbonden:
 
■ Fysiotherapie en oefentherapie Cesar/Mensendieck (artikel 10): maximaal 6 behandelingen per persoon per kalenderjaar bij een door ZKA gecontracteerde zorgverlener.
Hulp aan huis voor verzekerden van 18 jaar en ouder bij ADL uitval na ziekenhuisverblijf (artikel 39): maximaal € 250,– per persoon na verblijf in een ziekenhuis
(afhankelijk van de mate van ADL uitval).
■ Hulp bij mantelzorg (artikel 42):
Maximaal € 250,– per persoon per kalenderjaar voor verzekerden met Aanvullend 2, 3 of 4 sterren.
De vergoeding is afhankelijk van het bedrag dat nodig is voor de noodzakelijke ondersteuning.
■ Lidmaatschap KBO (artikel 48): ZKA geeft een tegemoetkoming in de kosten in het eerste verzekeringsjaar in het KBO lidmaatschap.
Dit geldt voor bestaande en nieuwe leden; maximaal € 20,– per lid.
■ Rijbewijskeuring (artikel 49): ZKA vergoedt de kosten van een rijbewijskeuring; maximaal € 35,–.
Voorwaarde voor vergoeding: de keuring moet plaatsvinden bij een keuringsarts.
ZKA vergoedt niet de kosten van aanvullende medische keuringen, anders dan rijbewijskeuringen.
 
Leden nemen zelf contact op met Zilveren Kruis Achmea. Telefoonnummer 071–7510052 (toets 3 als u een (nieuwe) zorgverzekering wilt afsluiten, wijzigen of opzeggen)
Geef bij de aanmelding het volgende collectiviteitsnummer door: 207000837.

 


 

Zilveren KBO speld Beppie Pluijm 2017

 

Voorzitter Gaston Slagers van KBO Best reikte woensdagmiddag als blijk van waardering een oorkonde ( met zilveren speld) namens KBO Brabant uit aan Beppie Pluijm die eind dit jaar om gezondheidsredenen stopt als organisator van de KBO-kienmiddagen in buurthuis de Kadans.
Hoewel ze werkt met een team van drie vrijwilligers, is Beppie “het aanspreekpunt” voor de wekelijkse kienmiddag.
Toen de opkomst bij het kienen terugliep, maakte Beppie zelf flyers en bracht die rond in het Wilhelminadorp.
‘Vijf jaar lang elke week aanwezig zijn en zorgen dat alles gladjes verloopt ,is op zich al een prestatie`, vertelde voorzitter Slagers tijdens de uitreiking van de oorkonde en de zilveren speld.
`Maar tevens zorgt zij ervoor dat rond de Kerst, Pasen en Sinterklaas het kienen een feestelijk tintje krijgt`. Beppie maakt het kienrooster en één keer per jaar volgt een financiële verantwoording bij de penningmeester van de KBO Best, Caren Herps.
De huur van de Kadans wordt dan, met het geldkistje onder haar arm, afgedragen aan de penningmeester én wat over blijft geeft ze ook af!
Nadat de plechtigheden waren afgerond, wilde de voorzitter samen met de aanwezigen nog even een kopje koffie drinken en had bovendien gezorgd voor een paar vlaaien. Maar resoluut greep Beppie in. `Eerst moeten de kienronden gespeeld worden en daarna ( in de pauze ) is er tijd voor koffie en taart`.
Haar taken worden na dit jaar overgenomen door Truus van Laarhoven.

 

kbobest best KBO
kbobest best KBO


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Openingsrit Riksja 2017

 

De nieuwe Riksja (met elektrische ondersteuning) werd vrijdagmorgen 1 september gepresenteerd aan de Bestse bevolking. De openingsrit, met Wilma en Jos Strik op de zitjes en achter het stuur wethouder en locoburgemeester John Verheijen, ging vanaf het plein voor het Gemeentehuis tussen de waterfonteinen door, via enkele straten in het centrum van Best, naar Campus Westerwind in buurtschap de Vleut. Daar werd de groep, onder aanvoering van John Peeters van Stichting Avondje- Uit en Lisette van Druenen van de Archipel Kanidas/Nazareth, hartelijk ontvangen en onder het genot van een kopje koffie/thee ( met gebak ) werd geconstateerd deze riksja een welkome aanvulling is voor Best. Ondertussen hebben een aantal vrijwilligers al rijervaring mogen opdoen met de riksja. Deze riksja is de afgelopen maand via de crowdfundingactie “Een Riksja – voor- Best” door gulle inwoners van Best bijeengebracht. Hij is bedoeld voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperkingen met beperkte mobiliteit om met hen tochtjes te maken door de natuurrijke omgeving van Best en naar allerlei leuke bestemmingen. Met dit riksja-project is Best tevens deelnemer aan de landelijke actie “Fietsen Alle Jaren” van de fietsersbond. Het motto is: “Een leven lang wind door je haar”. Voor een tochtje met deze riksja kan men zich aanmelden bij de infobalie van Archipel Nazareth, te. 04499-362601 of bij de coördinator van Avondje-Uit, tel. 0499 395109.

 

kbobest best KBO
kbobest best KBO


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

De overheid gaat digitaal. U ook? 2017

 
Werken met de e-overheid
Daarom start er in januari een speciale beginnerscursus ‘Werken met DigiD. De overheid gaat digitaal’: een goed begin van het nieuwe jaar!
 
Cursus
U leert hoe u handige informatie kunt vinden en hoe u iets moet aanvragen, bijvoorbeeld bij de gemeente Best. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van uw AOW. Uw belastingaangifte gebeurt voortaan ook al digitaal.
 
DigiD
De overheid vraagt steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel voor de overheid. In de cursus leert u hoe u DigiD kunt aanvragen en hoe u DigiD kunt gebruiken. De cursus duurt vier dagdelen.
 
Seniorweb
U maakt onder begeleiding van docenten van Seniorweb Best in een kleine groep van deelnemers gebruik van computers in CultuurSpoor Best. De docenten zijn speciaal gecerti ceerd voor deze cursus. De cursus is voor inwoners van Best die al wel met internet kunnen omgaan. Deelname kost 20 euro voor 4 bijeenkomsten. U kunt ook uw eigen laptop meebrengen. Wees er wel snel bij, want ‘vol is vol’.
 
Data:
woensdagochtend 10, 24, 31 januari en 7 februari 2018.
Tijd: 10:15-12:15 uur.
Plaats: CultuurSpoor Best – bibliotheek. Kosten: 20 euro (incl. cursusmap)
 
Aanmelden:
mailen naar educatie@cultuurspoorbest.nl of even langskomen bij de receptiebalie in de CultuurBank. Bellen kan ook: 0499-372609.
 

 

Gouden Bruidspaar Wouters 2017

 

In 1988 begon Willy een wol- en handwerkwinkel op de hoek Raadhuisplein en de Hoofdstraat ( op deze locatie zit nu een Osteopaat ). `Toen hoorde ik dat de administratie naar Amsterdam verhuisde ,zag ik het niet zitten elke dag vanuit Best met de trein naar Amsterdam te gaan of te verhuizen. Daarom besloot ik samen met mijn vrouw op 1 januari 1993 een zelfstandig administratiekantoor ( aan huis ) te starten`, vertelt Albert, terwijl zijn vrouw Willy ondertussen laat zien dat Brabantse gastvrijheid ( koffie met iets lekkers erbij.. ) bij haar hoog in het vaandel staat. Het administratiekantoor liep zo goed dat hun oudste zoon in 2004 erbij kwam. In 2009 ging het echtpaar met pensioen en zette de zoon het bedrijf voort in Tilburg. Het echtpaar heeft twee zonen en vier kleinkinderen ( 2 meisjes en 2 jongens). In zijn vrije tijd is Albert tien jaar penningmeester van Vormingscentrum de Wig geweest en in 2009 werd hij penningmeester van de Stichting Zalencentrum Prinsenhof. Vanaf 2016 is hij voorzitter van de zelfstandige Stichting. Willy is ondertussen na haar pensionering zich fanatiek gaan bezig houden met Line Dansen en organiseert samen met anderen de vrije dansavonden op vrijdag en de Countryfeesten op de zondagmiddag, waarbij bekende artiesten optreden. Het Gouden Huwelijksfeest wordt in besloten kring gevierd.

 

kbobest best KBO
kbobest best KBO


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Rabobank Clubkas 2017

 

Onder een stralend zonnetje werd bekend gemaakt hoeveel stemmen de 38 verenigingen in Best hadden gekregen. Per stem kregen de deelnemende verenigingen een bedrag van 4,84 euro. Onze KBO Best eindigde op de vierde plaats en penningmeester Caren Herps nam stralend de cheque met het mooie bedrag van 1026,08 euro in ontvangst. Met dit bedrag kan op korte termijn begonnen worden met het realiseren van een volkstuin met ( grote ) plantenbakken op hoogte. Op deze manier kunnen senioren, die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator, toch nog tuinieren in de vrije natuur. Tevens ontstaat dan een prima mogelijkheid om contacten te leggen met anderen. Op de derde plaats in Best eindigde de Stichting Avondje Uit, tweede werd de Voedselbank en Het Bijna Thuis Huis De Vlinder mocht als winnaar van de Clubactie een bedrag van 3049,20 euro in ontvangst nemen. Harmonie Sint Caecilia ( die dit jaar 90 jaar bestaat) zorgde er muzikaal voor dat de happening een feestelijk tintje kreeg.

 

Rabobank Clubkas 2017
« 4 van 9 »


 

Themabijeenkomst over dementie door de SRB 2017

Boeiende themabijeenkomst over een lastig onderwerp

 

Hoe je mensen kunt boeien en meeslepen over een onderwerp waar je niet zo makkelijk over praat, bleek op de themabijeenkomst op 15 maart in Prinsenhof over dementie, georganiseerd door de SeniorenRaad.
Dat begon al met de eerste spreker, Leo Bisschops, voorzitter van Alzheimer ZO Brabant, die de toehoorders deed opveren met de uitspraak dat mensen met dementie bij ons horen, tussen de gewone mensen, in de winkels, op straat, bij de kaartclub of voetbalclub. waarvan ze al jaren lid zijn. Niet zich terug¬trekken, maar hen erbij blijven houden, mee laten doen in de Bestse samenleving. Zeker nu mensen met dementie steeds langer thuis moeten blijven wonen. En nu hun mantelzorgers, meestal de man of vrouw of de kinderen, gemid¬deld 20 uur per week besteden aan hun naaste en overbelast dreigen te raken. Niet verwonderlijk, want zij leggen de lat voor zichzelf alsmaar hoger. Daarom roemde de spreker o.a. de dagbesteding, de zorgboerderijen waar de mensen met dementie actief bezig kunnen zijn, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan.
De tweede spreker, Serge Roufs, dementie-expert, kaderarts psychogeriatrie, gaf een overzicht van allerlei signalen die duiden op beginnende dementie. Hij wees op het belang van een goede diagnose, ook al zijn de mensen met dementie daar zelf huiverig voor, terwijl hun omgeving het allang door heeft. Maar zonder een diagnose krijg je geen geld en dus geen toegang tot zorg en ondersteuning. Hij verbaasde met de uitspraak dat als je geheugenstoornis hebt, maar verder goed functioneert, er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand is. Dat je meer kans hebt op dementie wanneer je ooit een hersen¬schudding hebt gehad, veel alcohol of drugs hebt gebruikt of een hersenoperatie hebt ondergaan, dat klonk aannemelijk. Maar opmerkelijk was zijn uitspraak dat een grote meerderheid van mantelzorgers vrouw is, maar dat de mannen betere mantelzorgers zijn, omdat ze er minder emotio¬neel bij zijn be¬trokken. Want de omgang met een partner met dementie vereist veel tact en begrip. Hij bevestigde dat medicijnen een negatief kunnen werken, men er apathisch of meer gedes¬oriënteerd van kan raken. Een medicatiecheck is dus echt nodig. Wat heel belangrijk is: de psychische begeleiding. Die kan de stress flink verlichten, zowel bij de patiënt als de mantelzorger.
De derde spreker, Harry Jannink van de Lionsclub Best Oirschot, liet zien wat er momenteel allemaal gaande is om van Best een dementievriendelijk gemeente te maken, aangestuurd door het Platform Dementie. Hij prees het Alzheimercafé aan, waar elke 4e woensdag van de maand lezingen gehouden worden over allerlei aspecten van dementie, onderling gepraat wordt en ervaringen worden uitgewis¬seld. Op 28 maart gaat het over de dagbesteding. Hij wees op de training die het personeel van winkels en supermarkten nu krijgen in de omgang met mensen met dementie, ook gepland voor men¬sen bij de gemeente en allerlei verenigingen. Hij zette een gedegen plan uiteen voor de komende 2 jaar. Dat begint met een ‘simulatiecabine’ die in april drie weken lang in Best komt te staan, waarin je tijdens een rondgang van een half uur aan den lijve kunt ervaren waar mensen met dementie overal tegenaan lopen, een indringende ervaring. Ook komen er aangrijpende films, theatervoorstellingen en voordrachten over mensen met dementie altijd met een nabespreking met het publiek.
Hierna beantwoordden de sprekers de vragen vanuit het publiek. Die waren niet misselijk. “We zien als familie hoe ons vader steeds meer brokken maakt in het verkeer; hoe kunnen we hem uit de auto krijgen, als hij dat zelf niet wil.”. Of: “Hoe haal ik mijn vrouw met beginnende dementie uit de ontkennings¬fase?”. En: “Steeds meer mensen krijgen dementie. Is dat geen signaal dat de mens nu ouder wordt dan zijn natuurlijke levensduur, vanwege allerlei medische ingrepen in zijn leven? Moeten oudere mensen niet meer vrijheid krijgen zelf te beslissen over hun levenseinde in plaats van hun leven te rekken?”. Tot slot een laatste tip: ga naar de site “samendementievriendelijk.nl “voor veel interessante infor¬matie over demen¬tie en de stappen naar een dementievriendelijke gemeenschap.