Overzicht van cursussen en workshops
- 09-10-2024 10.15 – 12.15 workshop Slimme apparaten
- 10-10-2024 10.15 – 12.15 workshop WhatsApp voor de iPhone
- 11-10-2024 10.15 – 12.15 workshop Spraakassistent
- 14-10-2024 10.15 – 12.15 workshop Internetbankieren met Rabobank
- 15-10-2024 10.15 – 12.15 workshop Navigatie met de smartphone
- 16-10-2024 10.15 – 12.15 workshop Excel voor beginners - introductie
- 18-10-2024 10.15 – 12.15 cursus Windows vaardigheden
- 25-10-2024 10.15 – 12.15 cursus Windows vaardigheden
- 01-11-2024 10.15 – 12.15 cursus Windows vaardigheden
- 08-11-2024 10.15 – 12.15 cursus Windows vaardigheden
Aanmelden:
De Cursussen en Workshops worden gegeven in de Bibliotheek Best op het Raadhuisplein 32. Op de website van de bibliotheek kunt u zich aanmelden. bibliotheekbest.nl Doe dat tijdig om te voorkomen dat een activiteit al is volgeboekt.
Slimme apparaten:
Langzaam maar zeker komen er steeds meer slimme apparaten in ons leven, zoals een smartwatch, slimme thermostaat, internet TV, DAB radio, slimme verlichting tot aan een volledig slimme woning. Wat al deze apparaten met elkaar gemeen hebben, is dat ze ook bediend kunnen worden vanaf onze tablet en smartphone. Opvallend genoeg is dat de meesten van ons de tablet en smartphone al beschouwen als een vanzelfsprekend apparaat in ons leven, maar wie had dat zo’n 20 jaar geleden al kunnen denken? Zal dit ook het geval zijn voor de bovengenoemde apparaten of nieuwe apparaten die we vandaag de dag nog helemaal niet kennen?
In deze interactieve workshop gaan we samen kijken hoe vandaag de dag een compleet slim huis er al kan uitzien. Vervolgens zullen een aantal slimme apparaten nader worden belicht en worden zowel de voordelen als eventuele nadelen besproken.
Whatsapp voor de Iphone
Naast het verzenden en ontvangen van berichten (Chats) kunt u veel meer met WhatsApp. In deze workshop leert u hoe u foto’s in WhatsApp kunt bewerken en meesturen, groepen en verzendlijsten kunt aanmaken, gratis kunt bellen en zelfs beeldbellen met meerdere personen tegelijk en hoe u uw locatie kunt delen met anderen. U leert hoe u een verzonden bericht kunt intrekken en we staan stil bij de veiligheid van WhatsApp.
Na afloop krijgt u per mail een naslagwerk, waarin u alles kunt terugvinden.
N.B. Als u WhatsApp nog niet hebt geïnstalleerd op uw iPhone kom dan vóór aanvang van de cursus naar een van onze inloopspreekuren (dinsdag en vrijdag van 13.30 tot 15.00 uur) dan helpen we u er bij. Neem uw Apple ID en wachtwoord mee!
Deze workshop is niet geschikt voor mensen met een Android smartphone, daar wordt een aparte workshop voor gegeven.
Spraakassistent:
Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is met een mobiele telefoon. Zo’n apparaat kan ook zoveel! Men heeft misschien wel eens gehoord dat gebruik kan worden gemaakt van een spraakassistent, maar wat is dat en hoe werkt het?
Spraakassistenten luisteren naar u, beantwoorden uw vragen en voeren uw opdrachten uit. Een voorbeeld: U heeft de app Spraakassistent op uw smartphone staan en u wilt Jan Jansen bellen, die in uw adresboek staat. U opent de app en u hoort de app vragen: Wat kan ik voor u doen?” U antwoordt: “Bel Jan Jansen” en hij wordt gebeld. De populairste assistenten zijn Google Assistent, Apple Siri, Amazon Alexa en Samsung Bixby. Wat kunt u ze vragen? Hoe komt men aan zo’n assistent? En hoe zit het eigenlijk met de privacy? Er zijn twee spraakassistenten die Nederlands spreken: Apple Siri en Google Assistent.
We kunnen er dus niet alleen mee bellen, maar bijvoorbeeld ook dicteren zodat u niet meer hoeft te typen. Dus een workshop waar u zeker wat aan heeft!
Internetbankieren met Rabobank:
Deze workshop is bedoeld voor Rabobank klanten die hun bankzaken zelf digitaal willen gaan regelen, door gebruik te maken van internetbankieren en de Rabobank-app. In deze workshop behandelen docenten van SeniorWeb Best de basisprincipes van het gebruiken van internetbankieren met behulp van computer of laptop én via de Rabobank-app op je tablet of smartphone (Android-apparaten, iPad of iPhone).
Vereisten:
- U beheerst de basis digitale vaardigheden: gebruik van
e-mail en internet. - U bent klant van Rabobank en gebruikt internetbankieren, of u heeft internetbankieren aangevraagd bij Rabobank.
- Het is wenselijk dat u uw eigen apparaat (smartphone, laptop, tablet) meeneemt voor een praktische ervaring. Laptops zijn beschikbaar voor deelnemers zonder eigen apparatuur.
Voorbereiding/ Extra ondersteuning:
Het is raadzaam om voor de workshop al de Rabobank-App op uw smartphone of tablet te installeren. Mocht u voorafgaand aan de workshop hiervoor hulp nodig hebben, dan biedt SeniorWeb Best ook inloopspreekuren voor aanvullende hulp. De inloopspreekuren zijn elke dinsdag en vrijdag van 13:30 tot 15:00 uur in de bibliotheek.
Data:
Deze workshop wordt twee keer gegeven:
Workshop 1: Maandag 14 oktober
Workshop 2: Donderdag 24 oktober
U kunt één van deze twee data kiezen om voor aan te melden.
We hopen u te verwelkomen bij deze informatieve en praktische workshop om u op weg te helpen om uw bankzaken voortaan zelf digitaal te kunnen regelen!
Navigeren met de smartphone
Om te navigeren wordt steeds minder gebruik gemaakt van papieren kaarten.
Auto’s zijn vaak uitgerust met een navigatie optie. Ook voor de fiets en motor zijn de nodige navigatie apparaten te koop. En ook niet te vergeten: voor wandelaars!
Die opties zijn vaak erg prijzig. Daarom is het goed om nog eens onder de aandacht te brengen dat u hiervoor ook prima uw eigen smartphone kunt gebruiken.
Naast de diverse routes die u met deze Apps kunt plannen kunt u er vaak ook relevante extra informatie mee vinden. Denk bijvoorbeeld aan bezienswaardigheden, tankstations, restaurants, hotels of campings….
De keuze tussen de vele Apps die u kunt downloaden is echter heel groot. Dan wordt het lastig om een goede keuze te maken.
We streven naar een interactieve workshop, ook omdat SeniorWeb Best benieuwd is naar de mate waarin dit onderwerp leeft binnen haar doelgroep.
Niet vergeten: breng uw opgeladen smartphone mee naar de workshop!
Excel voor beginners:
In deze workshop maakt u kennis met het programma Excel van Microsoft Office.
Er worden allerlei instellingen en bewerkingen besproken en u gaat enkele eenvoudige oefeningen doen.
Aan het eind van de workshop krijgt u een advies tot het wel of niet kunnen volgen van de cursussen Excel voor Beginners deel 1 & 2. We letten daarbij met name op uw vaardigheid met betrekking tot het bedienen van de muis van computer of
laptop; een vaardigheid, die u echt moet beheersen om eventueel deel te kunnen nemen aan de uitgebreide Excel cursussen.
Lees voor meer details omtrent deze vervolgcursussen de beschrijvingen van deze specifieke Excel cursussen, die enkele weken na deze workshop van start gaan.
Windows vaardigheden:
De cursus Windows Vaardigheden gaat een stapje verder dan de basisvaardigheden die u misschien in eerdere cursussen of in de praktijk hebt opgedaan. Het is daarom belangrijk dat u over de basisvaardigheden beschikt voordat u zich opgeeft voor deze cursus.
De volgende onderwerpen maken standaard onderdeel uit van deze cursus: Windows instellingen, Windows account types, snelkoppeling maken, externe bestanden, aanmaken en instellen van een email account, instellingen van een internet browser, opmaak en spellingscontrole van teksten, foto’s opnemen in documenten, toevoegen van een printer/scanner, instellen van verbindingen met externe apparaten.
Tevens wordt deelnemers in de eerste les gevraagd onderwerpen aan te dragen die die zij ook graag behandeld zien; in overleg proberen we deze onderwerpen zoveel mogelijk in de volgende twee lessen aan bod te laten komen. Na afloop van deze cursus bent u grotendeels zelfredzaam in het gebruik én instellen van Windows.