Seniorweb cursussen en workshops

Seniorweb

 

Overzicht van cursussen en workshops

 

                  • 09-10-2024     10.15 – 12.15 workshop        Slimme apparaten
                  • 10-10-2024     10.15 – 12.15 workshop        WhatsApp voor de iPhone
                  • 11-10-2024     10.15 – 12.15 workshop        Spraakassistent
                  • 14-10-2024     10.15 – 12.15 workshop        Internetbankieren met Rabobank
                  • 15-10-2024     10.15 – 12.15 workshop        Navigatie met de smartphone
                  • 16-10-2024     10.15 – 12.15 workshop        Excel voor beginners - introductie
                  • 18-10-2024     10.15 – 12.15 cursus             Windows vaardigheden
                  • 25-10-2024     10.15 – 12.15 cursus             Windows vaardigheden
                  • 01-11-2024     10.15 – 12.15 cursus             Windows vaardigheden
                  • 08-11-2024     10.15 – 12.15 cursus             Windows vaardigheden

Aanmelden:

De Cursussen en Workshops worden gegeven in de Bibliotheek Best op het Raadhuisplein 32. Op de website van de bibliotheek kunt u zich aanmelden. bibliotheekbest.nl  Doe dat tijdig om te voorkomen dat een activiteit al is volgeboekt.

Slimme apparaten:

Langzaam maar zeker komen er steeds meer slimme apparaten in ons leven, zoals een smartwatch, slimme thermostaat, internet TV, DAB radio, slimme verlichting tot aan een volledig slimme woning. Wat al deze apparaten met elkaar gemeen hebben, is dat ze ook bediend kunnen worden vanaf onze tablet en smartphone. Opvallend genoeg is dat de meesten van ons de tablet en smartphone al beschouwen als een vanzelfsprekend apparaat in ons leven, maar wie had dat zo’n 20 jaar geleden al kunnen denken? Zal dit ook het geval zijn voor de bovengenoemde apparaten of nieuwe apparaten die we vandaag de dag nog helemaal niet kennen?

In deze interactieve workshop gaan we samen kijken hoe vandaag de dag een compleet slim huis er al kan uitzien. Vervolgens zullen een aantal slimme apparaten nader worden belicht en worden zowel de voordelen als eventuele nadelen besproken.

Whatsapp voor de Iphone

Naast het verzenden en ontvangen van berichten (Chats) kunt u veel meer met WhatsApp. In deze workshop leert u hoe u foto’s in WhatsApp kunt bewerken en meesturen, groepen en verzendlijsten kunt aanmaken, gratis kunt bellen en zelfs beeldbellen met meerdere personen tegelijk en hoe u uw locatie kunt delen met anderen. U leert hoe u een verzonden bericht kunt intrekken en we staan stil bij de veiligheid van WhatsApp.

Na afloop krijgt u per mail een naslagwerk, waarin u alles kunt terugvinden.

N.B. Als u WhatsApp nog niet hebt geïnstalleerd op uw iPhone kom dan vóór aanvang van de cursus naar een van onze inloopspreekuren (dinsdag en vrijdag van 13.30 tot 15.00 uur) dan helpen we u er bij. Neem uw Apple ID en wachtwoord mee!

Deze workshop is niet geschikt voor mensen met een Android smartphone, daar wordt een aparte workshop voor gegeven.

Spraakassistent:

Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is met een mobiele telefoon. Zo’n apparaat kan ook zoveel! Men heeft misschien wel eens gehoord dat gebruik kan worden gemaakt van een spraakassistent, maar wat is dat en hoe werkt het?

Spraakassistenten luisteren naar u, beantwoorden uw vragen en voeren uw opdrachten uit. Een voorbeeld: U heeft de app Spraakassistent op uw smartphone staan en u wilt Jan Jansen bellen, die in uw adresboek staat. U opent de app en u hoort de app vragen: Wat kan ik voor u doen?” U antwoordt: “Bel Jan Jansen” en hij wordt gebeld. De populairste assistenten zijn Google Assistent, Apple Siri, Amazon Alexa en Samsung Bixby. Wat kunt u ze vragen? Hoe komt men aan zo’n assistent? En hoe zit het eigenlijk met de privacy? Er zijn twee spraakassistenten die Nederlands spreken: Apple Siri en Google Assistent.

We kunnen er dus niet alleen mee bellen, maar bijvoorbeeld ook dicteren zodat u niet meer hoeft te typen. Dus een workshop waar u zeker wat aan heeft!

Internetbankieren met Rabobank:

Deze workshop is bedoeld voor Rabobank klanten die hun bankzaken zelf digitaal willen gaan regelen, door gebruik te maken van internetbankieren en de Rabobank-app. In deze workshop behandelen docenten van SeniorWeb Best de basisprincipes van het gebruiken van internetbankieren met behulp van computer of laptop én via de Rabobank-app op je tablet of smartphone (Android-apparaten, iPad of iPhone).

Vereisten:

  • U beheerst de basis digitale vaardigheden: gebruik van
    e-mail en internet.
  • U bent klant van Rabobank en gebruikt internetbankieren, of u heeft internetbankieren aangevraagd bij Rabobank.
  • Het is wenselijk dat u uw eigen apparaat (smartphone, laptop, tablet) meeneemt voor een praktische ervaring. Laptops zijn beschikbaar voor deelnemers zonder eigen apparatuur.

Voorbereiding/ Extra ondersteuning:

Het is raadzaam om voor de workshop al de Rabobank-App op uw smartphone of tablet te installeren. Mocht u voorafgaand aan de workshop hiervoor hulp nodig hebben, dan biedt SeniorWeb Best ook inloopspreekuren voor aanvullende hulp. De inloopspreekuren zijn elke dinsdag en vrijdag van 13:30 tot 15:00 uur in de bibliotheek. 

Data:

Deze workshop wordt twee keer gegeven:
Workshop 1: Maandag 14 oktober

Workshop 2: Donderdag 24 oktober

U kunt één van deze twee data kiezen om voor aan te melden.

We hopen u te verwelkomen bij deze informatieve en praktische workshop om u op weg te helpen om uw bankzaken voortaan zelf digitaal te kunnen regelen!

Navigeren met de smartphone

Om te navigeren wordt steeds minder gebruik gemaakt van papieren kaarten.

Auto’s zijn vaak uitgerust met een navigatie optie. Ook voor de fiets en motor zijn de nodige navigatie apparaten te koop. En ook niet te vergeten: voor wandelaars!

Die opties zijn vaak erg prijzig. Daarom is het goed om nog eens onder de aandacht te brengen dat u hiervoor ook prima uw eigen smartphone kunt gebruiken.

Naast de diverse routes die u met deze Apps kunt plannen kunt u er vaak ook relevante extra informatie mee vinden. Denk bijvoorbeeld aan bezienswaardigheden, tankstations, restaurants, hotels of campings….

De keuze tussen de vele Apps die u kunt downloaden is echter heel groot. Dan wordt het lastig om een goede keuze te maken.

We streven naar een interactieve workshop, ook omdat SeniorWeb Best benieuwd is naar de mate waarin dit onderwerp leeft binnen haar doelgroep.

Niet vergeten: breng uw opgeladen smartphone mee naar de workshop!

Excel voor beginners:

In deze workshop maakt u kennis met het programma Excel van Microsoft Office.

Er worden allerlei instellingen en bewerkingen besproken en u gaat enkele eenvoudige oefeningen doen.

Aan het eind van de workshop krijgt u een advies tot het wel of niet kunnen volgen van de cursussen Excel voor Beginners deel 1 & 2. We letten daarbij met name op uw vaardigheid met betrekking tot het bedienen van de muis van computer of

laptop; een vaardigheid, die u echt moet beheersen om eventueel deel te kunnen nemen aan de uitgebreide Excel cursussen.

Lees voor meer details omtrent deze vervolgcursussen de beschrijvingen van deze specifieke Excel cursussen, die enkele weken na deze workshop van start gaan.

Windows vaardigheden:

De cursus Windows Vaardigheden gaat een stapje verder dan de basisvaardigheden die u misschien in eerdere cursussen of in de praktijk hebt opgedaan. Het is daarom belangrijk dat u over de basisvaardigheden beschikt voordat u zich opgeeft voor deze cursus.

De volgende onderwerpen maken standaard onderdeel uit van deze cursus: Windows instellingen, Windows account types, snelkoppeling maken, externe bestanden, aanmaken en instellen van een email account, instellingen van een internet browser, opmaak en spellingscontrole van teksten, foto’s opnemen in documenten, toevoegen van een printer/scanner, instellen van verbindingen met externe apparaten.

Tevens wordt deelnemers in de eerste les gevraagd onderwerpen aan te dragen die die zij ook graag behandeld zien; in overleg proberen we deze onderwerpen zoveel mogelijk in de volgende twee lessen aan bod te laten komen. Na afloop van deze cursus bent u grotendeels zelfredzaam in het gebruik én instellen van Windows.

Activiteiten Prinsenhof die doorgaan

Gezien de huidige situatie omtrent de beschikbaarheid van het Prinsenhof kunnen we op dit moment zeggen: 

1. Kienen op donderdag 12 september gaat door. Aanvang 14.00 uur,

2. Dit geldt ook voor de BBQ die voor 20 september is gepland. Kaartverkoop: donderdag 12 september, van 13:00 tot 14:00 uur bij het Prinsenhof

Als het verandert dan informeren we u via een nieuw bericht. 

 

 

Voorwoord voorzitter

voorblad prikbord september2024

Als u van sport houdt dan zult u de vakantie goed zijn doorgekomen.​ Het meest heb ik zelf genoten van de Olympische Spelen waar je in een kort tijdsbestek met heel veel verschillende sporten kunt kennismaken. Ook het weer heeft zich deze vakantieweken goed gedragen. Soms wel wat veel regen maar ook mooie warme dagen. Ik hoop dan ook nog op een mooie nazomer.

De festiviteiten voor ons jubileumjaar gaan nog steeds door. We hebben een mooie middag gehad met de wandeling met IVN en de fietstocht is ook al geweest als u dit nummer ontvangt. Het aantal inschrijvingen voor de fietstocht geeft aan dat u deze activiteit kunt waarderen. De aanmeldingen voor de 80+ rit op 29 augustus lopen goed. We gaan op weg naar ons grote feest op vrijdag 13 september. Er zijn nog kaartjes te krijgen. Op 6 oktober hebben we ook een mis in de Odulphuskerk met na afloop een samenzijn in het Prinsenhof.

Mijn oproep voor een bestuurslid P&R heeft helaas niets opgeleverd. Wel de oproep om mee te denken over een nieuwe naam voor KBO-Best. Deze heeft slechts één positieve reactie opgeleverd. Indien u op wat voor manier mee wilt helpen bij onze activiteiten, laat het weten aan een van de bestuursleden.

We zouden het haast vergeten maar ook onze jaarlijkse evenementen gaan natuurlijk door. De herfstfeesten (10 oktober en 22 november) komen er weer aan, evenals het kerstfeest (19 december). Het stamppottenbuffet gaan we dit jaar houden op 8 november en voor het eerst gaan we op 20 september een bbq organiseren. Tijden en hoe u aan kaartjes kunt komen, kunt u lezen in het Prikbord of kijk even op onze website www.kbobest.nl .

Zoals u weet kunnen we het Prikbord uitgeven mede dankzij onze adverteerders. Ook hier is soms verloop en dan is het weer spannend om nieuwe adverteerders te zoeken. Heeft u hier suggesties voor, laat het ons weten. Misschien kent u een bedrijf of een zakenrelatie die gebruik wil maken van het Prikbord om zo een win-win situatie te creëren.
​​
Paul Gondrie, voorzitter KBO-Best

Linedancen

Onze activiteit Linedancen: DOE MEE!

Linedance is een dansvorm die uit Amerika is overgekomen.

​​Bij linedance wordt er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Wat ook kenbaar is voor linedance is dat er een basis gedanst wordt van bijv. 32 tellen (4 keer 8) en deze achter elkaar herhaald wordt.

Linedance wordt gedanst in formatie. Als beginner dans je in formatie met andere personen en je mag afkijken. Natuurlijk wordt er wel verwacht dat je op een gegeven moment ook zonder af te kijken kan linedancen. De meeste personen dansen na enkele maanden al zelfstandig en met veel plezier. In het begin werd linedance alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig kun je linedance op verschillende stijlen muziek beoefenen. Wij dansen voornamelijk op countrymuziek. Linedance is voor grote en kleine mensen, van jong tot oud en is zeer goed voor de motorische ontwikkeling (want je moet wel de dansen en de pasjes leren onthouden) en de sociale contacten.

Nieuwe dansers zijn bij ons altijd welkom.  Als u met vele anderen op de vloer staat, gaat het vooral om de gezelligheid en het plezier dat iedereen heeft in het dansen. Wij hebben een ervaren docent die passie heeft voor de linedance. Dansen is een grandioze ervaring. We maken lol met elkaar terwijl we iets nieuws leren en plezier aan het dansen beleven. De dansers gaan dan ook met een geweldig en voldaan gevoel naar huis en staan alweer te popelen om de week erop weer verder te bouwen aan deze geweldige vorm van dansen.

Wij gaan maandag 16 september weer beginnen aan een nieuw seizoen:

Onze docent is: Wil Bos,

de locatie is: buurtcentrum Vlinderhei, Vlinderhei 16, Best,

de lestijd is: op maandag van 13.30 uur tot 14.45 uur.

Je  bent van harte welkom om te komen kijken en vooral om mee te doen.

Het is wel van belang dat je je even meldt bij: Joke Prozee, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Telefoon: 06-28287333

Rabo ClubSupport

Stem op onze club met Rabo ClubSupport

KBO doet ook dit jaar weer mee aan de Rabo ClubSupport actie. De Rabobank ondersteunt daarmee namens haar leden ook dit jaar weer de verenigingen van Best. ​Leden van de Rabobank kunnen dit jaar vanaf 2 t/m 24 september hun stemmen uitbrengen op de projecten van verenigingen die hen het meeste aanspreken. Elk lid mag drie stemmen op drie verschillende doelen uitbrengen.​

KBO-Best doet dit jaar weer mee met als doel voor 2025: activiteiten en evenementen voor onze leden organiseren.

Hoe te stemmen? ​

Om deze evenementen mogelijk te maken vragen wij je om als Rabobank-lid op ons te stemmen. Ga vanaf 2 september naar www.rabobank.nl/leden/clubsupport/club-overzicht. Ga naar Regio ​Eindhoven. Klik op button: bekijk de deelnemers. ​Zoek KBO Best en breng je stem op ons uit. ​

Uiterlijk 13 oktober weten we hoeveel wij voor onze evenementen kunnen inzetten. U dient wel een Rabobank rekening te hebben en naast de rekening moet u ook lid zijn van de Rabobank. Bent u geen lid, dan kunt u zich als volgt aanmelden: www.rabobank.nl/leden/lid-worden.

Wat het kost? ​

Niets, alleen een paar seconden van je tijd.

Onder ‘Lidmaatschap’ lees je wat het inhoudt én kun je je meteen aanmelden. Lid worden kan gratis en heel eenvoudig via de Rabo App.

Versterking Belastingteam

Komt u het belastingteam versterken?

Het team belasting-invulhulpen van KBO-Best verzorgt jaarlijks voor zo’n 140 tot 150 senioren de aangifte inkomstenbelasting.

​Dat zijn zowel KBO-leden als niet-leden, de service is bedoeld voor alle senioren in Best. Elke invulhulp heeft zo’n twintig klanten. Die klanten zijn heel dankbaar voor de hulp, ook omdat men vaak belasting terug krijgt. Soms wel enkele honderden euro’s. Kort en goed, een leuke klus die in een overzichtelijke periode van half maart tot eind april aan de hand van uw eigen agenda is te doen.

De beginnend belasting-invulhulp volgt in november een starterscursus en elk voorjaar samen met de andere invulhulpen een opfris(halve)dag. Op die dag worden ook de veranderingen in inkomstenbelasting aan de orde gesteld.

Als aspirant belasting-invulhulp moet u op internet bestanden kunnen downloaden, verwerken, opslaan en versturen. Ook enige ervaring met het invullen van (eigen) aangiftes inkomstenbelasting is nodig.

Als u belangstelling heeft voor deze dankbare vrijwilligersklus neem dan contact op met  Jo Goossens, telefoon 06 51360418 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kbobest logo