Ons oudste KBO lid: Dhr. J. (Johan) van Schieveen (97)

Ons oudste KBO lid: Dhr. J. (Johan) van Schieveen (97)
 

De telefonische afspraak met Dhr. Schieveen voor een interview in onze Nieuwsbrief was snel gemaakt.
Ja hoor, kom maar langs, klonk het direct spontaan. Die reactie maakte mij nog nieuwsgieriger naar de kennismaking met ons oudste KBO-lid wonend aan het Nazarethplein. Ik belde aan maar er werd niet opengedaan.
Vervolgens kwam een kwieke dame de hoek om en zei dat Dhr. Van Schieveen samen met andere bewoners nog aan de koffie zat.
Dat doen ze daar regelmatig in een gezellig hoek op de galerij. Nadat ik mij had voorgesteld liep Dhr. Van Schieveen met redelijk vaste tred met zijn rollator naar zijn woning.

1022 in Amsterdam geboren ...
In de gezellige woonkamer, waarover dadelijk meer, namen we plaats en volgde een verdere kennismaking. Wat meteen opvalt is zijn open uitstraling met twinkelende pretoogjes maar ook zijn Amsterdamse humor.
Zeg maar Johan tegen U, zei hij direct. Johan is in Amsterdam geboren in 1922 (!) en heeft twee zussen.
Na de oorlog is hij naar Heerlen verhuisd waar hij een baan had op de administratie van de Oranje-Nassau mijnen.
In die tijd maakte hij kennis met zijn vrouw Annie via haar vader die daar baas van de draaierij was. Samen hebben zij 3 kinderen gekregen. Helaas is zijn Annie rond haar zestigste overleden. Johan is nooit hertrouwd.

Op naar Eindhoven
Na zijn lange tijd in Heerlen is het gezin verhuisd naar Eindhoven waar Johan de rekenmachines onderhield ten behoeve van de administraties van de mijnen in Limburg. Dat deed hij tot aan zijn pensioen.
Zijn werk werd meteen zijn grote passie: computers. Zijn eerste computer heeft hij overigens zelfgebouwd.

En toen naar Best
Begin van de jaren negentig verhuisde Johan naar Best waar hij begin 1995 lid werd van de KBO. Op de vraag van het waarom antwoord Johan dat zijn moeder katholiek en zijn vader protestant was.
Hem maakt het allemaal niet uit maar hij vindt de KBO een seniorenorganisatie waar senioren er voor elkaar zijn en elkaar kunnen ontmoeten.
Elkaar verstaan is daarbij geen probleem want hij verstaat drie wereldtalen: Amsterdams, Limburgs en Brabants.

In zijn sfeervolle woonkamer is een groot gedeelte van de wand helemaal vol gehangen met foto’s met dierbare herinneringen uit de afgelopen 50 jaar. Johan weet er nog veel toe te lichten.

Toen ik hem uitnodigde om als eregast aanwezig te zijn op ons jubileumfeest op 2 oktober in de Lidwinakerk was hij meteen enthousiast. Schrijf het maar in mijn agenda, daar aan de muur, zodat ik het niet vergeet zei hij. O, en komen jullie mij halen en brengen?
Natuurlijk, want ons oudste KBO lid is een voorbeeld van geestelijke souplesse en redelijke mobiliteit die ongetwijfeld zijn medesenioren weet te inspireren.

Een KBO-lid waar we trots op zijn.

Gaston Slagers

kbobest logo