Lezing Stamboomonderzoek

Beginnend op 29 november 2024 14:00
Gezien: 92

Het is voor velen een uitdaging om te onderzoeken wie hun (verre) voorouders waren en b.v. ook wat hun beroep was en of zij bezittingen hadden. De veel gestelde vraag ‘tot hoe ver terug ben je gekomen?’ is volgens mij niet het belangrijkste, maar meer hoe het leven van de voorouders was. Zo kan b.v. in de militaire nationale registers gezocht worden hoe een (over)grootvader eruit zag. In dit register staat een beschrijving van het uiterlijk!

Tot voor een tiental jaren was het een klus om alle gegevens te verzamelen die met het bezoeken van archieven heel veel tijd vergde. Nu is het wat eenvoudiger doordat er, vooral dankzij vrijwilligers, op internet veel vanuit huis is op te zoeken. Daarbij blijft het wel belangrijk om ter controle ook dan naar het originele document te gaan, dat veelal ook op internet staat.

Wat komt er verder allemaal kijken bij het opzetten van een familie-stamboom? Allereerst: vraag aan nog levende familieleden om verhalen en vraag of zij nog foto’s hebben. Maak gebruik van een genealogie stamboomprogramma om te voorkomen dat de losse aantekeningen op papier onoverzichtelijk worden. Primaire gegevens ​staan vanaf 1811 in de Burgerlijke Stand en daarvoor in de kerkelijke registers: doop-, trouw- en begraafboeken. Andere bronnen zijn o.a. de rechterlijke en notariële aktes en het bevolkingsregister.

Om wegwijs te worden is er op vrijdagmiddag 29 november om 14.00 uur in Senioren Trefpunt een lezing over stamboomonderzoek en kunt u meer te weten komen hoe een onderzoek aan te pakken en wat de valkuilen zijn.

Entree € 4,00, incl. koffie/thee, 

aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 47127758.

Graag zie ik u daar,

Martien van de Donk


kbobest logo