Dagtocht museum oude ambachten, speelgoed en bezoek Amersfoort (€ 89,- p.p. / incl. diner). VOL, u kunt alleen nog op de wachtlijst worden geplaatst voor plaatsen die mogelijk weer vrijkomen.

Van 23 mei 2024 08:15 tot 20:00

In het Museum Oude Ambachten en Speelgoed gaat u letterlijk terug in de tijd. Het museum heeft een rijke verzameling van 160 ambachten, winkel-tjes en compleet ingerichte werkplaatsen, bijvoorbeeld een schoolklasje (zonder iPads en telefoons) en een oude smidse.
Op de 1e verdieping van het museum vindt u het speelgoedmuseum. Hier ziet u het speelgoed waar u (of uw ouders en grootouders) mee zijn opgegroeid. Voor mensen die slecht ter been zijn is er een lift om op de eerste verdieping te komen. In het openluchtgedeelte van het museum zijn o.a. landbouwmachines uit vroeger tijden te zien, een antieke brandspuit en een industriële boterkarn van 3 meter hoog.

Na de lunch brengen we een bezoek aan Amersfoort. U maakt met de Keijlijn een toeris-tische rondrit van ongeveer 1 uur door deze historische binnenstad. Tijdens de rit informeert de gids/verteller u over het verleden en heden van de stad. Amersfoort is op 8 november 2023 door The Academy of Urbanism uitgeroepen tot Europese stad van het jaar! De eerste vermelding van Amersfoort dateert uit 1028. De middel-eeuwse binnenstad is opmerkelijk goed bewaard gebleven en bezit een grachtenstelsel en ruim 400 rijksmonumenten. De Onze Lieve Vrouwetoren (of wel "Lange Jan" genoemd, 98 meter hoog) is de belangrijkste blikvanger. De bijbehorende kerk ging bij een explosie in 1787 verloren.
De binnenstad heeft nog andere bezienswaar-digheden, zoals de Sint-Joriskerk aan de Hof (het centrale marktplein), de rooms-katholieke Sint-Franciscus-Xaveriuskerk en een neoclassicistische Elleboogkerk uit 1820. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de stadsmuur uit 1451 die de stad tot in de 19e eeuw omsloot en die deels behouden is. De stad heeft ook nog een aantal stadspoorten, zowel land- als waterpoorten.
De meest bijzondere en bekendste is de Koppel-poort, die zowel land- als waterpoort is. Verder zijn er de Monnikendam (een waterpoort) en de Kamperbinnenpoort (een landpoort).

Verwacht verloop van de dag:
- 08.15 uur Instappen parkeerterrein Den Ekker.
- 08.30 uur instappen Wilhelminaplein, vervolgens naar het museum in Terschuur.
- 10.15 uur Aankomst bij het Museum Oude Ambachten en Speelgoed waar we worden ontvangen met koffie met gebak. Daarna kunt u op eigen gelegenheid dit museum verkennen.
- 12.30 uur We sluiten ons bezoek aan het museum af met een eenvoudige lunch.
- 13.30 uur Na de lunch laten we het museum weer achter ons en vertrekken richting Amersfoort.
Eenmaal in de stad neemt een deel van de groep plaats in de Keijlijn (i.v.m. de beperkte capaciteit)​terwijl de andere groep een uurtje naar eigen inzicht kan besteden. Na een uur wisselen we dit om.
- 16.30 uur Als beide groepen het rondje met de Keijlijn hebben gemaakt is het helaas alweer tijd
om Amersfoort achter ons te laten en te beginnen aan de rit naar Houten.
- 17.15 uur Ook deze dagtocht sluiten we weer af met een goed verzorgd 3-gangen diner en
wel in Houten bij restaurant de Engel.
- 19.15 uur Na het diner vertrekken we voor de terugreis naar uw opstapplaatsen.

De genoemde prijs is inclusief de fooi voor de chauffeur en de reisverzekering.
U kunt zich inschrijven m.b.v. het inschrijf-formulier hiernaast of via de internetpagina van KBO Best.

Als u inschrijft gaat u mee, tenzij u een tegenbericht krijgt dat de dagtocht niet doorgaat of u niet mee kunt en op de wachtlijst bent geplaatst. De toekenning van plaatsen gaat op basis van de volgorde van inschrijving.
Wij willen u er ook op wijzen dat het invullen van het telefoonnummer van de thuisblijvers belangrijk is.

 


kbobest logo