de klucht ‘De Richel’

de klucht ‘De Richel’

Recensie:​​De Jeugd van Vroeger met de klucht ‘De Richel’ in ​’t Tejaterke 7 tot 10 maart:

Het toneelgezelschap 'de Jeugd van Vroeger' van KBO-Best heeft weer vier voorstellingen gespeeld in ’t Tejaterke in Best. Het stuk, genaamd de Richel, speelt zich af in pension de Goot, later Impresariaat de Goot. Ik heb zowel de generale repetitie gezien als de eindvoorstelling op 10 maart.

En zoals een goed voetbalteam zowel kan aanvallen als verdedigen zag je hier iets soortgelijks, namelijk dat de spelers elkaar opvangen als het even lastig is tijdens de generale repetitie en als het goed loopt ze elkaar kunnen uitdagen en boven zichzelf uitstijgen. Het was geweldig om te zien. Hier stond een hecht team waarbij ook de nieuwe spelers helemaal in het plaatje pasten.

De discussies tussen de bonte bewoners -zeg maar paradijsvolgels- ieder met hun eigen problemen varieerden van hilarisch tot heel aandoenlijk. Vanuit de zaal kwamen dan ook vaak spontaan reacties en dat verdient een pluim. Dan heb je als speler begrepen wat de schrijver met de klucht bedoelde. En niet alleen het spel was van hoog niveau maar er was duidelijk ook veel aandacht besteed aan kleding en rekwisieten. Hele fietsen zijn hiervoor gesloopt. En natuurlijk het decor, een belangrijk gegeven in het geheel. Het stond er weer: strak en functioneel. Leuk was het feit dat zelfs tijdens het spel de bouwers er nog aan te pas kwamen.

De groep speelde dit jaar met een nieuwe jonge regisseur, Anouk Scheepens. Ga er maar aanstaan met al deze 'rijpe' acteurs. Maar het is haar prima gelukt en daarmee is wederom het bewijs geleverd dat verschillende generaties prima met elkaar kunnen samenwerken.

​Koos de Laat

kbobest logo