Workshop toneel

Workshop toneel, Een inspirerende en plezierige kennismaking, 20 april

Op zaterdagmiddag 20 april werden we in de repetitieruimte van ’t Tejaterke hartelijk ontvangen door de voorzitter Paul Gondrie en mede-organisator Theo Dankers.

Eerst was er een voorstelrondje. Daarbij ver-telde Anouk Scheepens, de regisseur van de ‘Jeugd van Vroeger’, over haar theateropleidingen, o.a. in Engeland. Ze was enthousiast over haar ervaringen met de spelersgroep.

Daarna gingen we onder leiding van Anouk verschillende opdrachten doen: lopen door de ruimte, elkaar daarbij groeten, negeren en in een kring één zin zeggen met steeds meer emotie.

Na elke opdracht legde Anouk uit wat die te maken had met een aspect van toneelspelen: luisteren naar elkaar, bewegen op het toneel en emoties uitbeelden.

De opdracht daarna was een echte uitdaging: een goochelaar staat op het toneel, de truc gaat verkeerd, maar uiteindelijk komt het toch nog goed. Ga er maar aan staan: met vijf personen in korte tijd een rolverdeling bedenken, de scène uitwerken en dan spelen.

Tijdens de pauze (koffie en thee met heerlijk gebak, bedankt bestuur KBO voor deze traktatie!) werd er volop nagepraat.

Daarna kregen we ieder op papier twee scènes uit het vorige toneelstuk ‘de Richel’. Anouk verdeelde de rollen en we gingen lezen.

Natuurlijk gingen we daarna het toneel op om de scènes te spelen, het èchte werk dus.

Het enthousiasme spatte ervan af, we konden ons inleven in de karakters en vooral: we hadden plezier. Anouk gaf aanwijzingen en regelmatig wees ze terug naar de oefeningen van voor de pauze. Nu bleek nog eens waarom die zo geschikt waren. Na elke scène kregen én gaven we applaus aan de spelers, helemaal verdiend.

Toen Anouk zei dat de workshop was afgelopen, keken we ervan op hoe snel de tijd was gegaan. Een goed teken! De nazit in de kantine van ’t Tejaterke was bijzonder gezellig.

In het kort: een prima kennismaking met toneel en de ‘Jeugd van Vroeger’. Misschien is dit een duwtje in de rug voor mensen die zich willen aansluiten bij deze groep?

Susanne Gondrie

kbobest logo